Ga naar de inhoud
Zwaarbeveiligde gevangenis

Toch ontslag voor Rotterdamse cipiers die pizza bestelden

Cipiers van gevangenis De Schie in Rotterdam lieten een pizzakoerier binnen. Beeld © ANP

Drie cipiers van gevangenis De Schie in Rotterdam zijn toch ontslagen omdat zij veiligheidsprotocollen overtraden. Ze stelden een veiligheidssluis buiten werking en openden de buitenpoort om een pizzakoerier binnen te laten. Eerder stak de kantonrechter nog een stokje voor hun ontslag.

De Schie is een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Nederland, en herbergt gedetineerden met een extreem hoog risico op vluchtgevaar. Willem Holleeder zat er jarenlang gevangen en de inrichting heeft een terroristenafdeling.

Pizzabestelling

Afgelopen herfst bleek echter dat niet alle cipiers de veiligheidsprotocollen serieus namen. Vier cipiers hadden eerder dat jaar deuren van een veiligheidssluis open geklemd om zelf vrijer te kunnen rondlopen. Ook openden zij laat in de avond tegen de voorschriften in de buitenpoort van de gevangenis om een bestelde pizza in ontvangst te kunnen nemen.

Na ontdekking van de misdragingen stapte de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waaronder De Schie valt, naar de rechter om de verantwoordelijke cipiers te ontslaan. Maar de Rotterdamse kantonrechter oordeelde aanvankelijk dat de fouten niet zo zwaar waren dat zij ontslag rechtvaardigden.

Geen
Lees ook:
Geen ontslag voor cipiers die deuren Rotterdamse gevangenis openlieten

Nu blijkt dat de werkgever tegen die uitspraken in hoger beroep is gegaan. En met succes, want het Gerechtshof in Den Haag oordeelt vandaag dat drie cipiers toch ontslagen mogen worden.

Verwijtbaar handelen

Volgens het Hof hebben de gevangenenbewaarders wel degelijk verwijtbaar gehandeld, en kunnen daardoor aan de dijk worden gezet. Omdat het Hof de gedragingen niet beschouwt als 'ernstig verwijtbaar' hebben de cipiers, die tussen de 15 en 23 jaar bij de dienst werkten, wel recht op een reguliere ontslagvergoeding.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

De gevangenis laat in een reactie weten 'tevreden' te zijn met de uitspraken. "Het hof heeft geoordeeld dat het gedrag verwijtbaar is. Wij verwachten van een medewerker die in een penitentiaire inrichting werkt, een hoge mate van zorgvuldigheid en integriteit. Dat bevestigt het Hof nu."