Economische vooruitzichten

Loonstrook stemt volgend jaar treurig, ondanks verwachte groei

22 juni 2021 10:26 Aangepast: 22 juni 2021 10:59
Beeld © Getty

Veel economische seinen staan op groen, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag. Volgend jaar zou de Nederlandse economie weer met zo'n 3 procent groeien, maar werkenden merken daar waarschijnlijk niks van.

Volgens het CPBdaalt de koopkracht juist. En ook werkgeversvereniging AWVN waarschuwt voor al te veel vrolijkheid. 

1,7 procent

De AWVN houdt de nieuwe cao's in de gaten en concludeert dat er weinig te vieren valt voor werknemers. De gemiddelde loonsverhoging voor is in 2021 tot nu toe 1,7 procent. Dat houdt de prijsstijgingen in de winkels nauwelijks bij. In principe gaan werknemers er dan op achteruit.

Ook de verwachtingen van het Centraal Planbureau geven weinig aanleiding tot feest. De onderzoekers van het CPB kijken naar de 'statische koopkracht'. Dat is de ontwikkeling van onze bestedingsruimte, zonder dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld promotie, scheiding en werkloosheid.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

CPB: economie herstelt van coronacrisis, koopkracht daalt in 2022

Dat soort levensveranderende gebeurtenissen hebben veel meer invloed op wat je kunt kopen, dus de waarde van zo'n koopkrachtcijfer is beperkt. Maar het cijfer geeft wel een indicatie. Het CPB verwacht voor volgend jaar een koopkrachtdaling van van 0,3 procent. 

'Krenterigheid'

Vakbond CNV vindt dat werkgevers juist wel met een stevige loonsverhoging voor het personeel moeten komen. "De tijd van krenterigheid is nu echt voorbij", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Dit jaar meer geld op je rekening? Oh nee, toch niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van