Geld verdwijnt niet

Moneyou en Aegon wijzen spaarders de deur, maar wat als je weigert?

17 juni 2021 13:24 Aangepast: 17 juni 2021 15:27
Spaarders bij Moneyou en Aegon moeten op zoek naar een nieuwe bank.

Spaarders hebben steeds minder keuze. Op 5 juli trekt ABN Amro de stekker uit zijn internetspaarbank Moneyou, twee maanden later volgt Aegon Bank. Beide banken vragen hun klanten op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen voor hun spaargeld. Maar wat gebeurt er met je geld als je weigert te vertrekken?

Vanwege de aanhoudend lage rente zijn spaarders uitgegroeid tot een blok aan het been van banken. Ze leveren nauwelijks nog inkomsten op. Sterker nog, ze kosten alleen maar geld, want banken zijn verplicht hun reserves bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen tegen een negatieve rente.

Betalen bij een ton

Vorig jaar maakten de Nederlandse banken gezamenlijk meer dan 1 miljard euro aan rente over aan de ECB. Sinds 2014, toen de centrale bank begon met het heffen van negatieve rente, betaalden de vier grote Nederlandse banken al 4,2 miljard euro rente. Iedere maand komt daar zo'n 100 miljoen euro bij.

Banken berekenen die negatieve rente door aan hun klanten. Zo betalen spaarders bij ING, Rabobank en de Volksbank (SNS en ASN) bij 100.000 euro 0,5 procent rente per rekening. ABN Amro legt de drempel bij 150.000 euro, maar telt meerdere spaarrekeningen bij elkaar op.

Welkomstcadeautje

Het is dan ook niet gek dat banken hun spaarklanten liever kwijt dan rijk zijn. De meeste banken proberen hun spaarders te verleiden om hun geld te beleggen of te investeren. Zo geeft ING startende beleggers een welkomstcadeautje van 25 euro.

De grootste bank van Nederland baarde twee maanden geleden opzien door hun klanten actief op concurrerende banken te wijzen, omdat die soms een hogere rente bieden. Met een speciale pagina probeert ING bestaande klanten naar andere banken te sturen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoekstra dreigt met wet tegen negatieve rente

'Niet kostendekkend'

Moneyou en Aegon Bank pakken het rigoureuzer aan en trekken de stekker helemaal uit hun spaarproducten, respectievelijk op 5 juli en 1 september. Volgens beide financiële instellingen zorgt het beleid van de ECB ervoor dat ze 'niet langer kostendekkend' kunnen ondernemen. Klanten wordt verzocht zo snel mogelijk een alternatief te zoeken. 

Weigert een klant of is hij te laks, dan wordt het geld automatisch gestort op de tegenrekening die bij het afsluiten van de rekening is opgegeven. Als die niet (meer) bestaat, wordt het geld tijdelijk geparkeerd op een stallingsrekening.

In de tussentijd stellen de banken alles in werking om de klant zijn geld terug te geven. Zowel Aegon als ABN Amro benadrukt dat klanten hun spaargeld ten alle tijde terugkrijgen mocht het geld onverhoopt niet binnen zijn op de dag van beëindiging.

Heel Holland spaart

Ook de Rabobank maakte donderdag bekend zijn spaardiensten in België volgend jaar juli te staken, nadat het niet gelukt was een koper te vinden. De Duitse tak van Rabobank staat te koop, maar de kans dat een koper zich meldt is klein. Eerder nam ING al afscheid van zijn Tsjechische en Oostenrijkse spaarders.

Ondertussen weet de Nederlandse spaarder van geen ophouden. Sinds het begin van de coronacrisis legden consumenten al bijna 30 miljard euro aan spaargeld in, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Nederlanders hebben nu meer dan 400 miljard euro bij elkaar gespaard.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van