Ga naar de inhoud
Maar 17 procent gaat uitgaven inhalen

Ook na corona de hand op de knip: berg spaargeld blijft

Maar 17 procent van de Nederlanders denkt uitgaven te gaan inhalen. Beeld © The Canadian Press/Nathan Denette

Tijdens de coronacrisis spaarden veel Nederlanders meer, omdat het door de lockdowns lastiger was om geld uit te geven. Maar nu winkels en de horeca opengaan en reizen makkelijker wordt, gaan we dat spaargeld niet alsnog massaal uitgeven.

Dat blijkt uit een enquête die Rabobank begin april hield onder 1546 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar.

Spaardrift
Lees ook:
Spaardrift stuwt vermogens Nederlanders flink omhoog tijdens coronacrisis

We blijven sparen

In 2020 spaarden consumenten 77 miljard euro, dat is het hoogste niveau sinds de metingen hiervan door het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1995 begonnen. Veel Nederlanders, een derde van de ondervraagden, denken ook in de komende twaalf maanden meer te gaan sparen, aldus Rabobank.

Daar tegenover staat dat 1 op de 5 ondervraagden verwacht dat het bedrag dat ze aan spaargeld hebben juist zal dalen, terwijl bijna 40 procent ervan uitgaat dat het bedrag op de spaarrekening gelijk blijft.

DNB:
Lees ook:
DNB: economie herstelt sneller van crisis dan verwacht, geen reden meer voor overheid om voor kerstman te spelen

Het lijkt erop dat we niet op grote schaal geld van onze spaarrekening halen om het uit te geven.

Meer uitgeven

Áls we meer gaan uitgeven, dan gaat het vaak om een terugkeer naar het uitgavenpatroon vóór corona. Bijna de helft van de respondenten verwacht meer te gaan besteden aan zaken die door corona lastig waren, zoals met vakantie gaan, uit eten gaan, kleding kopen, sport, hobby en vrije tijd.

Maar slechts 17 procent verwacht in de komende maanden uitgaven in te halen die door de coronacrisis niet konden worden gedaan. Bijvoorbeeld ondervraagden die nu extra uit eten gaan, om de keren dat dit tijdens corona niet kon in te halen.

Groot
Lees ook:
Groot deel Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen

Rekeningen betalen

Van de Nederlanders die denken geld van hun spaarrekening te zullen halen, denkt één op de vier dat dit uit pure noodzaak gaat zijn: om rekeningen te kunnen betalen, of doordat ze rood staan uit geldgebrek.