Van onze partner HP

5 tips: zo ziet het ideale thuiswerkkantoor eruit

14 juni 2021 10:39 Aangepast: 14 juni 2021 13:18
Beeld © HP

De thuiswerktrend lijkt een van de weinige positieve bijeffecten van de coronapandemie. Maar wie goed thuis wil werken, verdient ook een goed thuiswerkkantoor met lekkere koffie en de beste apparatuur.

Nu blijkt dat thuiswerken niet leidt tot de gevreesde productiviteitsdip, zijn steeds meer werkgevers om. Volgens onderzoek van DVJ en RTL Nieuws wil driekwart van de ondervraagde bedrijven één of andere vorm van thuiswerken in de toekomst in stand houden.

Van veel medewerkers wordt straks wel verwacht dat ze zich een of twee dagen per week op kantoor melden. De kantoren die ze dan aantreffen zijn omgebouwd tot flexibele ‘werk- en belevenisplekken’. Veel ondernemingen lopen vast op de trend vooruit: volgens het onderzoek wordt één op de tien kantoorpanden afgestoten.

Tijd dus om het thuiswerkkantoor voor de lange termijn naar een next level te tillen. Maar hoe doe je dat, behalve dat het thuiswerkcomfort minimaal aan de kantoorstandaard moet voldoen?

1. De afgescheiden werkplek

Ervaring leert: een jaar lang werken aan de keukentafel drijft ieder verstandig mens tot razende waanzin. Het dagelijks op- en afbouwen van scherm, laptop en toetsenbord is een rotklus. Grote kans dat de boel versloft en de woonkamer in een soort permanent ‘halfkantoor’ verandert. Daar wordt niemand blij van. Zorg dus (als de ruimte dat toelaat) voor een afgescheiden werkplek. Ideaal is een aparte, stille kamer in huis. Als dat niet mogelijk is, helpt het om in ieder geval een beschikbare hoek in de woon- of slaapkamer aan te wijzen als werkplek. Een afgescheiden werkplek heeft als voordeel dat werk gescheiden blijft van privé. Ook niet onbelangrijk.

2. Ergonomisch meubilair

Als er een beroepsgroep profiteert van de thuiswerkrevolutie dan zijn het wel fysiotherapeuten. Acht uur lang Zoom-gesprekken voeren in een verkeerde houding richt een ravage aan in de nekpartij. Investeer dus in een kwalitatieve bureaustoel die je goed kun afstellen (tip: negeer modische modellen, die zien er vooral leuk uit). Hetzelfde geldt voor het in hoogte verstelbare bureau. Online zijn handige tabellen te vinden voor instellingen op basis van je lengte voor de hoogte van je bureau en de afstand tot je scherm. Werk je in de woonkamer rij de bureaustoel dan aan het einde van de dag naar de gang of elders. Uit het zicht, uit het hoofd.

3. Apparatuur

Zeker in het geval van thuiswerkende partners en lerende kinderen, kan het ooit zo goedkope wifi-abonnementje door overbelasting gaan piepen en kraken. Verhoog de snelheid als je de bevroren hoofden van je collega’s niet langer aan kunt zien. Ook belangrijk: regel een snelle laptop, schaf minimaal een groot extra scherm aan (je rug zal je dankbaar zijn) en zorg voor een goede printer. Thuis kom je er pas achter hoe vaak je de printer op kantoor gebruikte en hoe fijn het is om af en toe  iets gewoon op papier te kunnen lezen of bekijken. HP levert met hun slimme printsysteem HP+ een printer die je met een app op je telefoon overal en altijd - vanuit huis, maar ook onderweg - kunt besturen. Bovendien zit je dankzij een slim abonnement, dat je bij HP+ de eerste zes maanden gratis krijgt, nooit zonder inkt en bespaar je 70% op de inktkosten. Hou jij tijd over voor echt belangrijke zaken…

4. Ventilatie en verlichting

Tijdens de werkdag bezorgt niet alleen het gezeur van een manager hoofdpijn. Bedompte lucht en slechte verlichting spelen ook een rol. Omdat de meeste Nederlandse huizen geen airco hebben moet je de luchtklimaatbehandeling zelf ter hand nemen. Zet ’s ochtends alle deuren en ramen tegen elkaar open en laat de frisse lucht haar werk doen. Voor de productiviteit scheelt het ook of je de werkplek goed verlicht. De Arbodienst heeft hier richtlijnen voor. In het algemeen geldt, hoe helderder des te beter. Tip: als je in de woonkamer aan een bureau werkt, koop dan een lamp die je qua tint en intensiteit kunt aanpassen. Zo kun je het werklicht aan het eind van dag tot sfeerlicht dimmen.

5. Koffie

De koffieautomaat waar je vroeger op kantoor roddelde met collega’s is nu ontmoetingsplek met thuiswerkende huisgenoten. Dat maakt de gesprekken misschien wat minder spannend, maar dat betekent niet dat koffie geen essentieel onderdeel is van het thuiskantoor. Het helpt je dag door, geeft doel en reden aan het bestaan en biedt troost op momenten van frustratie. Wees trots op je flexibiliteit als thuiswerker en beloon jezelf met een bonenmaler: omdat je het waard bent.

Meer weten over het slimme printsysteem van HP? Ga naar de website voor meer informatie en een overzicht van alle producten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van