Toezichthouder grijpt in

ACM: bedrijven maken het expres moeilijk om online op te zeggen

10 juni 2021 11:49 Aangepast: 10 juni 2021 17:06
Beeld © Archieffoto ANP

Online een abonnement nemen op een krant, tijdschrift of loterij is gemakkelijker dan om deze weer op te zeggen. En dat is geen toeval, volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Bedrijven maken het onnodig moeilijk om zo'n abonnement online op te zeggen, blijkt uit onderzoek van de toezichthouder.

Negen bedrijven die abonnementen op kranten, tijdschriften en loterijen verkopen, gingen volgens het onderzoek van de ACM in de fout. Om welke bedrijven het gaat, wil de toezichthouder niet zeggen. 

Onnodig moeilijk gemaakt

Bij sommige bedrijven was het helemaal niet mogelijk om online op te zeggen. Bij anderen werd het zo moeilijk gemaakt dat het gemakkelijker was om te bellen. En dat was precies waar de bedrijven op hoopten, want tijdens zo'n telefoongesprek is de kans groter dat iemand die wil opzeggen, dit uiteindelijk toch niet doet omdat hij of zij tijdens zo'n telefoongesprek een verleidelijk nieuw aanbod krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misleidende doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie.nl uit de lucht

En dat mag niet, want de regels voor het afsluiten van een abonnement zijn duidelijk: je moet het op dezelfde manier kunnen opzeggen, als dat je deze hebt afgesloten. Wie dit online doet, moet dus ook online weer kunnen opzeggen. 

Hier moeten bedrijven zich aan houden:

  • Informatie over abo's opzeggen moet bij elkaar staan, op een goed vindbare en logische plek op de website.
  • Bedrijven mogen het niet onnodig moeilijk maken, door telefonisch bellen als ogenschijnlijk gemakkelijkste optie te presenteren of door consumenten heel vaak te laten doorklikken.
  • Bedrijven moeten een opzegging bevestigen, inclusief vermelding wanneer het abo stopt.

"In de praktijk wordt het alleen heel lastig of zelfs onmogelijk gemaakt om online op te zeggen", vertelt ACM-woordvoerder Saskia Bierling. De bewuste bedrijven hebben na een waarschuwing van ACM beterschap beloofd. 

Controle

Bij de bedrijven waar je niet online kon opzeggen, kan dit nu wel. De bedrijven die de opzegmogelijkheid hadden verstopt, hebben deze nu beter vindbaar gemaakt of gaan dat nog doen. De toezichthouder controleert of dit gebeurt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestellers overheidsdocumenten bewust misleid via dubieuze websites

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van