Boardroom battle bij CBRE

Met ruzie vertrokken vastgoedbaas krijgt 865.000 euro mee

08 juni 2021 17:03 Aangepast: 09 juni 2021 14:58
Gedonder in de top bij vastgoedadviseur CBRE Beeld © ANP

Vastgoedadviseur CBRE Nederland moet een ontslagen bestuurder ruim 865.000 aan afkoopsommen betalen. Rudolf de Boer kreeg zijn congé omdat hij bleef tegensputteren bij een reorganisatie, waarbij hij zijn plek in de top zou verliezen.

CBRE is een van de grootste vastgoedadviseurs en makelaars ter wereld, en al sinds 1973 actief in Nederland. Het Nederlandse bedrijfsonderdeel telt 1400 werknemers, en werd tot vorig jaar geleid door een vijfkoppig bestuur.

Bestuur op de schop

Afgelopen herfst gooide het vastgoedbedrijf haar bestuur flink op de schop. Daarbij moesten twee bestuurders plaatsmaken voor vijf nieuwe gezichten. Terugtredend bestuurder Rudolf de Boer, die al sinds 1994 bij CBRE werkte, vertrok zelfs helemaal bij het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Volgens een persbericht was dat vertrek het gevolg van 'een verschil van inzicht over de koers van de organisatie'. Tegen vakblad Vastgoedmarkt suste CBRE-topman Marco Hekman dat er geen sprake was van een ontslag. "We zijn in goed overleg uiteen gegaan."

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijkt dat onjuist te zijn. De Boer werd na aanhoudende onenigheid op straat gezet, waarna de partijen voor de rechter vochten over de hoogte van de afkoopsommen. De Boer vond dat hij recht had op in totaal ruim één miljoen euro; CBRE wilde hem niets betalen.

Bezwaren ventileren

Volgens de stukken werkte het vastgoedbedrijf vanaf begin 2020 aan het nieuwe bestuursmodel, waarbij De Boer aanvankelijk nog werd gepolst voor een van de hoogste posities. In juni bleek echter niet eens plaats voor hem te zijn in het bestuur.

Vanaf dat moment ging De Boer zijn bezwaren tegen het nieuwe bestuursmodel ventileren, onder meer in mails aan zijn collega-bestuurders en aan de aandeelhouder van het bedrijf.

Volgens CBRE-voorzitter Marco Hekman was er geen sprake van ontslag. Volgens CBRE-voorzitter Marco Hekman was er geen sprake van ontslag.

Eind augustus maande bestuursvoorzitter Hekman hem 'met klem om zijn persoonlijke visie op het nieuwe bestuursmodel niet langer met collega's en klanten te bespreken', en zich neer te leggen bij het meerderheidsbesluit.

Ontslag

Nadat een poging tot externe bemiddeling was mislukt, werd De Boer eind september als statutair bestuurder ontslagen. CBRE zei het vertrouwen in hem te zijn verloren. Daarop stapte de bestuurder naar de rechter, om ruim één miljoen euro aan ontslag- en andere vergoedingen te eisen.

Volgens zijn voormalige werkgever had De Boer geen recht op de vertrekpremie, omdat hij zich was blijven verzetten tegen het nieuwe bestuursmodel. Daarmee zou hij niet in belang van het bedrijf, maar van zichzelf hebben gehandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagen partner Deloitte grijpt naast 2,8 miljoen

Verstoorde werkverhouding

De Amsterdamse rechtbank veegde dit argument van tafel. De Boer zou geen ernstig verwijt te maken zijn, ook omdat CBRE aanvankelijk zei hem niet te zullen beletten om zijn visie te ventileren.

Wel oordeelt de rechter dat er als gevolg van het conflict sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. Dat betekent dat CBRE de bestuurder mag ontslaan, maar niet zonder vertrekpremie.

Afkoopsommen

Ook over de berekening van die ontslagvergoeding bleken De Boer en CBRE het oneens. Volgens de bestuurder moeten zijn jaarlijkse bonussen daarin wel worden meegerekend, volgens het vastgoedbedrijf juist niet.

Bij die discussie ging het niet om kleingeld. Uit de uitspraak blijkt namelijk dat er bij het vastgoedbedrijf flinke bonussen worden uitgedeeld. De afgelopen tien jaar zou de jaarlijkse bonus van De Boer een half miljoen euro of meer hebben bedragen. De drie jaar vóór zijn vertrek ging het zelfs om gemiddeld ruim 8000.000 euro.

865.000 euro

Omdat de bestuurder voor de rechtbank ook de bonusdiscussie won, komt zijn ontslagvergoeding uit op ruim 700.000 euro. Ten slotte heeft De Boer volgens de rechter ook nog recht op een achterstallige bonusdeel van 148.000 euro en een kostenvergoeding voor een cursus op business school Nyenrode, van bijna 17.000 euro.

Daarmee komt het prijskaartje voor CBRE in totaal op ruim 865.000 euro.

Hoger beroep onzeker

Advocaat Martijn Burgers laat weten dat CBRE geen commentaar wil geven op de zaak. "Zij reageert niet op berichten die betrekking hebben op persoonlijke en interne aangelegenheden." Daardoor is onder meer onbekend of het vastgoedbedrijf overweegt in hoger beroep te gaan.

Ook advocaat Jan van der Steenhoven van de ontslagen bestuurder zegt 'niet de behoefte te hebben te reageren.' Op de vraag of De Boer nog juridische vervolgstappen overweegt, gaat hij eveneens niet in. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van