Ga naar de inhoud
Minder huur en catering

Na corona 1 of 2 dagen thuiswerken? Dat levert vooral je baas veel geld op

Beeld © Getty Images

Een paar dagen op kantoor, en een paar dagen in de week thuis werken. Voor veel werknemers wordt dat het 'nieuwe normaal' na corona. En die nieuwe werkwijze levert vooral werkgevers een enorme kostenbesparing op.

De een kan niet wachten om weer terug naar kantoor te gaan, de ander vindt het eigenlijk wel lekker rustig, dat thuiswerken. Beide groepen kunnen zich waarschijnlijk verheugen op de periode na corona.

De meeste werkgevers, een kleine 60 procent, kiezen namelijk voor een mix: deels thuis en deels op kantoor werken, blijkt uit een enquete van DVJ Insights in opdracht van RTL Z. 27 procent van de werkgevers gaat uit van 1 à 2 dagen thuiswerken. En 33 procent kiest zelfs voor 2 à 3 dagen. 

Een
Lees ook:
Een op de vijf werkgevers wil personeel weer fulltime op kantoor hebben

Flinke besparing

Voor veel werknemers die meer rust ervaren sinds ze thuiswerken is het een uitkomst. Voor werkgevers is het ook geen straf. Zij besparen veel aan huur, energie en catering. 

Accountantskantoor PWC rekende eerder uit wat thuiswerken voor besparing oplevert voor werkgevers. En dat is niet niks: zij besparen samen straks een kleine 1,7 miljard als alle Nederlandse werknemers die dat kunnen 1 dag thuiswerken. 

Lege
Lees ook:
Lege kantoren nu thuiswerken blijft? 'Niet erg als leegstand stijgt'

374 euro per werknemer

PWC is er daarbij vanuit gegaan dat de helft van werkend Nederland (volgens het CBS komt dat neer op zo'n 4,5 miljoen mensen) gedeeltelijk thuis zal kunnen werken.

Verdeel je die besparing van 1,7 miljard over 4,5 miljoen werknemers, dan kan jouw thuiswerkdag een werkgever dus een kostenbesparing opleveren van 374 euro op per jaar. Gaat het om 3 dagen thuiswerken, dan kan dat oplopen tot meer dan 1000 euro per jaar. 

Minder huur

Die besparing zit 'm vooral in kantoorruimte. Werkgevers hebben bij minder mensen op de werkvloer ook minder kantoorruimte nodig. Dat kan Nederlandse werkgevers bij elkaar ruim een miljard euro per jaar gaan schelen, bij 1 thuiswerkdag. Per werknemer komt dat neer op zo'n 242 euro.

Nu zitten veel werkgevers nog aan hun huurcontracten vast. Die worden vaak afgesloten voor de duur van meerdere jaren. Toch zegt zo'n 10 procent van de ondervraagde bedrijven al kantoorruimte te hebben afgestoten.

Snel
Lees ook:
Snel of pas in 2022 terug naar kantoor? 'Thuiswerken geeft rust'

Kantoorruimte schrappen

Daarnaast zijn er meerdere grote werkgevers met serieuze plannen om, zodra het kan, kantoorruimte in te leveren. Eerder vroeg Nieuwsuur al aan werkgevers hoeveel ze aan kantoorruimte zouden schrappen.

ABN Amro bijvoorbeeld, verwachtte 40 procent minder kantoorruimte te gaan gebruiken. Concurrent Triodos schrapt zo'n 30 procent. Energiebedrijf Essent schat in dat 15 procent van de kantoorruimte wordt ingeleverd.

Minder naar de kantine

Naast de bespaarde huurkosten hoeft er bij meer thuiswerken minder uit te worden gegeven aan catering. Dat scheelt zo'n 347 miljoen euro per jaar bij 1 thuiswerkdag, of 77 euro per werknemer.

Ook qua energie kunnen werkgevers een hoop geld besparen. Zij kunnen bij een dag thuiswerken tot 247 miljoen euro minder uitgeven aan gas en elektriciteit, of 55 euro per werknemer. Die rekening wordt feitelijk doorgeschoven naar de thuiswerker. Die is meer geld kwijt aan energiekosten: zo'n 75 euro per jaar per werknemer, aldus PWC.

Vastgekluisterd
Lees ook:
Vastgekluisterd aan je thuiswerkplek? Niet als je deze tips opvolgt!

Auto blijft staan

Gelukkig komt niet alleen de werkgever er goed vanaf. Onderaan de streep kan thuiswerken ook de werknemer een hoop geld opleveren. Vooral de kostenbesparing aan woon-werkverkeer kan behoorlijk oplopen: 1,3 miljard euro als alle werknemers die dat kunnen 1 dag thuiswerken. Gemiddeld zo'n 273 euro per persoon per jaar. 

Al hangt dat natuurlijk erg af van je persoonlijke omstandigheden: hoe ver je van je werk woont, hoe energiezuinig je auto is en hoeveel je baas normaal vergoedt.

Minder naar de opvang

Daarnaast gaat het accountantskantoor er vanuit dat een deel van de ouders dankzij het thuiswerken ook zal kiezen voor minder kinderopvang. Niet iedereen zal goede ervaring hebben met het thuiswerken terwijl er om hen heen werd gespeeld, gelachen en gehuild. Als sommige ouders er toch voor kiezen, kan het 230 miljoen euro aan kinderopvangkosten besparen.

Het lijkt een optimistische inschatting. Al met al hangt het erg af van je individuele situatie: wie altijd naar werk fietst en liever niet thuiswerkt met jonge kinderen om zich heen zal er, in tegenstelling tot zijn werkgever waarschijnlijk niet op vooruit gaan.

Dag,
Lees ook:
Dag, reiskostenvergoeding: de thuiswerkvergoeding komt eraan

Vakbonden en het Nibud pleitten daarom eerder voor een thuiswerkvergoeding, zeker in de tijd van lockdowns, maar ook daarna. Zo'n vergoeding is ook al opgenomen in sommige cao's: medewerkers van de waterschappen die structureel thuiswerken ontvangen bijvoorbeeld 3 euro per thuiswerkdag, ook na coronatijd.

Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen:

03:43