Van onze partner Instituut Gak

Stage-discriminatie: telkens afgewezen worden zonder duidelijke reden

19 mei 2021 14:33 Aangepast: 19 mei 2021 14:52

Om meer bewustzijn over stagediscriminatie te creëren is Hogeschool Inholland het project Stagediscriminatie? Hoeft niet! gestart. In het verlengde hiervan maakte Skyhigh TV de documentaire Liever Fleur dan Fatima.

Na het versturen van je sollicitatiebrief eerst om een pasfoto gevraagd worden en vervolgens niets meer horen. Keer op keer afgewezen worden zonder duidelijke reden. Of tijdens een sollicitatiegesprek de vraag krijgen of je bereid bent je hoofddoek af te doen. Allemaal voorbeelden van stagediscriminatie, en voor veel Nederlandse studenten scholieren helaas de normaalste zaak van de wereld. Want stagediscriminatie is nog altijd een hardnekkig probleem in de Nederlandse samenleving. Om hier meer bewustzijn over te creëren is Hogeschool Inholland en het project Stagediscriminatie? Hoeft niet! gestart. In het verlengde van dit project maakte Skyhigh TV de documentaire Liever Fleur dan Fatima, gepresenteerd door Soundos El Ahmadi en op dinsdag 25 mei te zien bij RTL Z.

Hulphond

Hasan (27) en Soleil (20) zijn twee van de hoofpersonen in de documentaire, beide hebben veel afwijzingen gehad voor ze een stageplek vonden. Soleil: “Het is natuurlijk lastig te zeggen wanneer het echt discriminatie is, maar ik ben het zo vaak nét niet geworden zonder heel duidelijke reden.” Soleil heeft PTSS en daarom altijd een hulphond bij zich. “De vele afwijzingen maakten me best onzeker: lag het aan feit dat ik een hulphond heb? Of aan mijn afkomst, ben ik niet Nederlands genoeg? Als werkgevers naast mij ook kunnen kiezen uit een stagiair zonder hulphond, of een stagiair die meer op henzelf lijkt, is dat natuurlijk toch gemakkelijker. Maar ik bén niet mijn hulphond, ik ben Soleil met naast mijn hond ook een heleboel kwaliteiten.”

Leermoment

Hasan is begonnen op VMBO Kader en zit inmiddels op het HBO. Hij heeft dus al meerdere keren stagegelopen, maar daardoor ook al veel afwijzingen moeten verduren. Nadat dit een paar keer gebeurd was besloot Hasan zich niet uit het veld te laten slaan, maar het juist als leermomenten te zien. “Na elke afwijzing ging ik bij mezelf na: wat kan ik hiervan leren? Ik ben mezelf bijvoorbeeld gaan filmen terwijl ik deed alsof ik in een sollicitatiegesprek zat. Vervolgens keek ik de video terug om te bepalen hoe ik overkwam en wat ik de volgende keer anders of beter kon doen.”

Enorme impact

Volgens Machteld de Jong van Hogeschool Inholland is Hasan niet de enige die zo positief en veerkrachtig omgaat met de vele afwijzingen. De Jong: “De impact van stagediscriminatie op studenten is enorm. En er zijn eigenlijk twee soorten reacties die we zien: er is een groep die er boos, gefrustreerd en gedemotiveerd van wordt en uiteindelijk soms zelfs met hun studie stopt. Maar aan de andere kant zijn er studenten , zoals Hasan, die juist extra gemotiveerd raken en na alle afwijzingen alleen maar meer wil laten zien dat ze het wél kunnen.”

Bewustzijn

Een pasklare ‘oplossing’ voor stagediscriminatie is er niet. Maar met het project en de documentaire hopen de betrokkenen het onderwerp in ieder geval bespreekbaar te maken en er meer bewustzijn over te creëren. De Jong: “Het zou bijvoorbeeld al heel veel schelen als studenten voordat ze op zoek gaan naar een stage van school een keer horen dat stagediscriminatie voorkomt. Dat gebeurt nu nog heel weinig, waardoor studenten het gevoel kunnen krijgen dat zij de enige zijn die hier tegenaan lopen.”

Online platform

Met hun online platform Stagediscriminatie? Hoeft niet!  hoopt Inholland studenten ook minder het gevoel te geven dat zij de enige zijn die met stagediscriminatie te maken krijgen. Op dit platform kunnen studenten hun ervaringen met elkaar delen en elkaar tips en adviezen geven.

Documentaire

In de documentaire Liever Fleur dan Fatima worden tien studenten, waaronder Soleil en Hasan, gevolgd in hun zoektocht naar een stage. Daarnaast komen deskundigen uit het werkveld aan het woord. Zij bespreken drie belangrijke sleutelposities binnen het thema: de studenten, de scholen en docenten en de werkgevers. Wat kunnen zij naast bewust worden van het feit dat stagedicriminatie bestaat met elkaar doen om het probleem aan te pakken?

Mooie gesprekken

Ook Soleil vindt het belangrijk dat stagediscriminatie meer bespreekbaar wordt. “Ik heb er heel lang juist niet over gepraat, om maar niet als een zeurpiet over te komen. Maar dan verandert er natuurlijk nooit iets. Inmiddels zeg ik er dus wel vaker iets van als ik bijvoorbeeld een opmerking vervelend vind. Dat levert soms discussie op, maar soms ook juist hele mooie gesprekken. En het zijn altijd leerzame momenten, voor beide kanten.”

Het online platform Stagediscriminatie? Hoeft niet! en de documentaire Liever Fleur dan Fatima zijn mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak.

De documentaire Lieve Fleur dan Fatima is op dinsdag 25 mei om 21.30 uur te zijn bij RTL Z en terug te kijken op Videoland. Het online platform Stagediscriminatie? Hoeft niet! vind je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van