Miljoenenclaim

Ontslagen partner Deloitte grijpt naast 2,8 miljoen

19 mei 2021 14:55 Aangepast: 19 mei 2021 15:14
Big Four-kantoor Deloitte mocht fiscalist aan de dijk zetten. Beeld © ANP

Accountants- en belastingadvieskantoor Deloitte hoeft een ontslagen partner geen vertrekpremie van 2,8 miljoen euro te betalen. De fiscalist vond dat hij als werknemer aanspraak kon maken op de vergoeding, maar de rechter denkt daar anders over.

Guido Lübbers werkte sinds 2006 als fiscalist bij de belastingadviespraktijk van Deloitte. Acht jaar later werd de man, die was gespecialiseerd in advies over omzetbelasting, partner bij het kantoor. Daarbij kocht hij zich voor een half miljoen euro in.

Vanaf dat moment kocht Deloitte zijn diensten in via zijn privébedrijfje, en ging hij meedelen in de winst van het kantoor. 

Op straat gezet

Dat legde hem geen windeieren; de fiscalist verdiende bij Deloitte naar eigen zeggen minstens 32.000 euro per maand. Maar vorig jaar zomer ging het mis. Toen kondigde het advieskantoor aan hem op straat te willen zetten.

Omdat zijn zogenoemde 'aansluitingsovereenkomst' een opzegtermijn van zes maanden kende, hoefde Lübbers officieel zijn bureau pas eind vorig jaar te ontruimen.

Miljoenenclaim

De 51-jarige fiscalist liet zich echter niet zomaar aan de dijk zetten, en stapte naar de rechter. Daar eiste hij zijn werk terug, of anders ontslagvergoedingen van in totaal bijna 2,8 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagen rechterhand John de Mol kan fluiten naar miljoen

Voor de rechtbank betoogde de belastingadviseur dat hij een arbeidsovereenkomst met Deloitte had, waardoor hij aanspraak kan maken op die ontslagvergoedingen. Volgens het advieskantoor was daaraan echter een einde gekomen, toen de man in 2014 partner werd.

Geen ontslagpremies

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter het met Deloitte eens is. Het accountants- en belastingadvieskantoor mocht daarom afscheid nemen van de fiscalist, zonder hem de geëiste ontslagpremies van 2,8 miljoen te betalen.

Volgens advocaat Johan Zwemmer van DLA Piper, die in deze zaak optrad voor Deloitte, probeerde de fiscalist te bewijzen dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst omdat dat hem een betere ontslagbescherming had gegeven.

"Er is tegenwoordig politiek veel discussie over de vraag of bijvoorbeeld maaltijdbezorgers van Deliveroo nu ondernemers of werknemers zijn", licht Zwemmer toe. "Maar bij partners van 'big four'-accountantskantoren is dat veel duidelijker. De kantonrechter oordeelde hier dan ook dat dit geen verkapte arbeidsovereenkomst was."

Hoger beroep

Waarom Deloitte van de fiscalist af wilde, is onbekend. Woordvoerster Wilma Bontes van Deloitte wil geen toelichting op de zaak geven. "Over individuele casussen en personen doen wij nooit uitspraken."

Lübbers onthoudt zich eveneens van commentaar. Daardoor is ook onbekend of hij nog een hoger beroep overweegt.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van