'Branden in de hel'

Greenpeace-medewerker terecht ontslagen na agressie op Facebook

10 mei 2021 13:41 Aangepast: 10 mei 2021 14:23
Volgens Greenpeace passen gewelddadige uitlatingen niet in de kernwaarden van de milieuorganisatie. Beeld © ANP

Milieuorganisatie Greenpeace mocht een medewerker ontslaan wegens 'emotionele, agressieve en gewelddadige' uitlatingen op zijn Facebook-pagina. Volgens het gerechtshof had de man moeten beseffen dat die uitingen niet passen bij de kernwaarden van zijn werkgever.

De man werkte sinds 2016 bij Greenpeace, waar hij zich bezighield met projectfinancieringen. In de herfst van 2019 ontving Greenpeace een klacht over uitlatingen die de man op zijn besloten Facebook-pagina had gedaan.

'Geen genade'

Zo had hij enkele malen keiharde kritiek op de betogers in Hongkong, die demonstreren tegen de pogingen van China om de vrijheden van de inwoners in te perken. De man, die zelf over een Chinese achtergrond beschikt, noemde de betogers 'terroristen', die 'geen genade' verdienen.

Zo schreef de Greenpeace-medewerker: "Het wordt tijd 'to kick some asses'. We zijn te lief geweest voor de terroristen in Hongkong. Ze moeten allemaal branden in de hel." 

In een ander bericht schreef hij dat 99 procent van de mensen in China vindt 'dat de bastaarden in Hongkong op zijn minst levenslange gevangenisstraf verdienen, of zelfs executie.'

Steun Noord-Korea

Ook sprak hij zijn steun en felicitaties uit aan Noord-Korea, nadat dat land een succesvolle test met een atoombom had gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds vaker ontslag door dom gebruik sociale media

Tijdens een gesprek met zijn werkgever over de kwestie stelde de man dat zijn uitlatingen vielen onder recht op vrije meningsuiting. Daarop schorste Greenpeace de medewerker en stapte naar de rechter om hem te kunnen ontslaan.

Beroep tegen ontslag

Begin vorig jaar gaf de Amsterdamse kantonrechter Greenpeace gelijk; de man moest vertrekken met slechts een transitievergoeding van nog geen 3700 euro.

Nu blijkt dat de werknemer daarmee geen genoegen nam en in hoger beroep is gegaan. Daarbij eiste hij het herstel van zijn dienstverband en achterstallig salaris, of een extra ontslagvergoeding van 50.000 euro.

Vrijheid van meningsuiting

Voor het Amsterdamse gerechtshof voerde hij aan dat zijn uitlatingen in een opwelling waren gedaan op een besloten Facebook-pagina met slechts 200 volgers. Volgens hem vallen die uitingen onder het recht op vrijheid van meningsuiting en niet onder de gedragscode voor medewerkers van Greenpeace.

Verder betoogde hij onder meer dat ontslag een te zware straf is, mede omdat hij als 'kennismigrant voor zijn verblijfsvergunning afhankelijk is van het hebben van werk in Nederland'.

Kortste eind

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijk dat de man ook in hoger beroep aan het kortste eind trok. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelt dat Greenpeace de man terecht heeft ontslagen en hem niet de geëiste 50.000 euro hoeft te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Het hof liet daarbij meewegen dat Greenpeace voor zijn inkomsten afhankelijk is van donateursgelden en dat bij de plaatsing van de omstreden berichten op Facebook zichtbaar was dat de man werkzaam was voor de milieuorganisatie.

"Daarmee heeft hij het risico laten ontstaan dat Greenpeace geassocieerd zou worden met de gedane uitlatingen, hetgeen de organisatie reputatieschade en ook financiële schade kan toebrengen, dit laatste wanneer donateurs zich zouden terugtrekken."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van