Draaideur

Ontslag op staande voet, meteen bij hetzelfde bedrijf aangenomen als zzp'er

06 mei 2021 14:09 Aangepast: 10 mei 2021 14:18
De man maakte vloeren schoon op de bouwplaats. Beeld © Getty Images.

Op staande voet ontslagen worden vanwege diefstal en het gebruik van een bedrijfsbus voor privézaken, maar wel weer als zzp'er worden aangenomen. Het overkwam een werknemer van Floor Facility Services (FFS). De rechter heeft nu het ontslag op staande voet geblokkeerd.

De zaak gaat over een schoonmaker van vloeren, die sinds februari 2019 bij FFS werkte. Sinds mei 2020 had hij een contract voor onbepaalde tijd. Hij maakte schoon op bouwplaatsen. 

Bedrijfsbus

Voor het woon-werkverkeer gebruikte hij soms de bedrijfsbus van FFS. Hier had hij naar eigen zeggen toestemming voor. Hij maakte er incidenteel ook nog eens extra privé-kilometers mee om naar zijn moeder te gaan.

Op de bouwplaats was hij onder meer verantwoordelijk voor de afvoer van afval. Dat werd op verschillende plekken in bakken gelegd, waarna hij het naar een container bracht.

Koper

Af en toe lagen er oude koperen leidingen in de bakken. Volgens de man nam hij die met toestemming mee naar huis, één keer gaf zijn leidinggevende hem zelfs een doos aan.

Eind 2020 werd hij onverwacht op staande voet ontslagen. De verwijten: Hij zou de bedrijfsbus privé hebben gebruikt zonder toestemming, had volgens het bedrijf koper gestolen en kwam ook regelmatig te laat.

Tijdens het ontslaggesprek bood FFS hem een nieuwe overeenkomst als zzp'er aan, per 1 januari 2021.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dirk mag caissière die statiegeldbon van 6 euro meenam toch ontslaan

Twijfels

De man ging akkoord, maar besloot later toch verhaal te halen bij de rechter. Die verbiedt nu het ontslag op staande voet. De man zou de tijd die hij miste als hij te laat was, ingehaald hebben. Ook gebeurde dit ver voor de ontslagdatum.

Een reden voor ontslag was het regelmatig te laat komen wel, maar een reden voor ontslag op staande voet is het niet.  Ook bij de andere beschuldigingen heeft de rechter twijfels.

Zzp

Van diefstal van koper is waarschijnlijk geen sprake. De rechter is sceptisch over het verhaal van FFS omdat de man wel meteen weer aangenomen is als zzp'er. Waarom zou je een dief weer aannemen?

Er was dan ook geen dringende reden voor ontslag. Dat er een tekort aan personeel was, is geen goede reden om de niet functionerende werknemer dan die klus te laten doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagbrief komt niet aan, beveiliger krijgt 10.000 euro mee

9000 euro 

Je mag iemand alleen op staande voet ontslaan als zich echt flink misdragen heeft. Er moet volgens de wet 'door opzet of schuld een 'dringende reden' zijn om iemand dezelfde dag nog buiten te zetten zonder werkloosheidsuitkering.

Omdat de ontslagen medewerker bijna direct weer terug mocht komen bij FFS, vermoedt de rechter dat zijn vergrijp niet zo ernstig was. FFS moet nu ruim 9000 euro aan de ontslagen man betalen.

Dat bedrag bestaat uit een transitievergoeding, geld voor de onterechte opzegging en een billijke vergoeding. Die laatste vergoeding krijg je als het ontslag het gevolg is van slecht handelen van de werkgever.

Correctie 10 mei 2021: In een eerdere versie van dit artikel werd Floor Facility Services afgekort tot FSS. Dit moet uiteraard FFS zijn. Om verwarring te voorkomen is dit aangepast.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van