Ga naar de inhoud
Rente voor bedrag boven 100.000

Negatieve rente levert ING dit jaar 200 miljoen euro op

Vanaf 1 juli moet je bij ING al rente betalen voor bedragen boven een ton. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

ING Bank int dit jaar zo'n 200 miljoen euro aan negatieve rente van rekeninghouders. Het gaat om klanten die meer dan een bepaald bedrag op hun rekening hebben staan. In Nederland gaat het nu bij particulieren om bedragen boven de 250.000 euro, vanaf 1 juli gaat die grens omlaag naar een ton.

Ook in andere landen rekent ING soms een negatieve rente. Bij het bedrag van 200 miljoen euro gaat het om Nederland, België en Duitsland, aldus Raymond Vermeulen, hoofd perscommunicatie bij ING Group.

Die drie landen zijn binnen ING ook de landen waar verreweg de hoogste bedragen op rekeningen staan, zegt hij. In andere landen waar ING actief is, brengt het geen negatieve rente in rekening maar wordt het bedrag om een rekening aan te houden verhoogd.

Winst
Lees ook:
Winst ING stijgt met de helft tot 1 miljard euro

Nederland

Hoeveel Nederlandse rekeninghouders dit jaar aan negatieve rente aan ING zullen betalen wil Vermeulen niet zeggen.

Hij wijst er wel op dat Nederland de belangrijkste markt is voor ING, zodat 'het niet heel gek is dat een groot deel' van de 200 miljoen negatieve rente door klanten in ons land zal worden opgehoest.

Wat
Lees ook:
Wat te doen met je spaargeld als je geen negatieve rente wilt betalen?

Bedrag kan nog hoger

Omdat het bedrag waarboven een negatieve rente geldt dit jaar in Nederland wordt verlaagd (van 250.000 euro naar 100.000 euro), zou het totaalbedrag van 200 miljoen euro nog hoger zijn geweest als de grens vanaf het begin van het jaar op een ton had gelegen.

Dan zou ING in alle landen bij elkaar zo'n 230 miljoen aan negatieve rente in rekening hebben gebracht.

Welk deel van de 200 miljoen euro aan negatieve rente in rekening wordt gebracht aan zakelijke klanten en welk deel door particulieren wil Vermeulen niet zeggen. Volgens hem vallen onder particulieren ook kleine bedrijven.

ECB

Banken moeten een negatieve rente van 0,5 procent betalen als ze geld stallen bij de ECB. Dat berekenen zij nu deels door aan hun rekeninghouders.

Ook andere banken in Nederland vragen een negatieve rente, boven bepaalde bedragen. Het is onduidelijk hoeveel ING precies aan de ECB heeft moeten afdragen in het eerste kwartaal. Arm is de bank er in het eerste kwartaal in ieder geval niet van geworden. ING maakte 1 miljard winst, bleek vanochtend.

'Grens niet lager dan een ton'

De grens waarboven rekeninghouders een negatieve rente moeten betalen mag niet verder worden verlaagd, vindt Mahir Alkaya, woordvoerder Financiën & Verkeer van de SP. Hij wijst daarbij op de winsten die banken nog steeds maken, "terwijl we nog wel in een crisis zitten." 

"Voor mij is de grens van een ton echt wel een ondergrens." Hij vindt het een logische grens, omdat het de grens is tot waar in het kader van het depositogarantiestelsel geld op bankrekeningen is gegarandeerd. "Banken zoeken echt de grens op van wat politiek toelaatbaar is en wat de samenleving accepteert."

Alkaya vindt het sowieso 'ontoelaatbaar' om mensen rente te vragen. Consumenten hebben immers geen keuze, zegt hij. Je moet wel een rekening hebben waar je salaris op gestort wordt en ook je belasting kun je niet contant betalen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief