Life

Wat doen de markten na de Brexit?

27 juni 2016 18:34 Aangepast: 31 juli 2017 02:30

Hebben de beurzen de ergste klappen gehad? Het antwoord hangt af van degene aan wie je het vraagt. "De angst ligt achter ons. Er komt geen noodbudget en de pensioenen zijn veilig. De pond is stabiel en de markten ook. Allemaal heel goed nieuws”, zegt Boris Johnson, Brits politicus en oud-burgemeester van Londen, uit het Brexit-kamp.

Nee hoor, laten de cijfers zien, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra in Z Today. "De markt is helemaal niet stabiel. Wij verliezen vandaag opnieuw 3 procent, nadat we vrijdag al 5,7 procent verloren. Kortom: we hebben echt een kleine vorm van paniek op beurzen."

De Britse pond was vlak voor het sluiten van de beurs iets meer dan 1,32 dollar waard, dat is zo'n 4 cent minder dan vrijdagavond. "De Britse banken, Barclays en RBS, worden ook hard geraakt. Sinds de stemming hebben ze al meer dan 30 procent van hun koersen kwijtgeraakt", zegt Veenstra.

Thumbnail

Waarom financials?

Ook de Nederlandse banken en verzekeraars zakken hard: Tot de sterkste verliezers behoorden ABN Amro en ING met verliezen van 12,6 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 6,5 procent in. Uitzender Randstad stond helemaal onderaan de hoofdindex met een verlies van 13,6 procent.

Kortom: de schrik zit er goed in. Waarom vooral de banken en financials? "Ze worden niet alleen door de economie geraakt en krijgen hun leningen misschien nooit meer terug, maar hebben ook last van de dalende rentepercentages. Hun beleggingen nemen ook in waarde af. Het is dus heel pijnlijk", zegt Veenstra.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van