Wie draait er op voor het terugbetalen van consumenten die via het failliete D-reizen een los ticket boekten? Een flinke groep gedupeerde reizigers zit in de stress over deze vraag. Het antwoord is inzet van een pingpongspel tussen de curator en bedrijven zoals KLM en TUI.
D-reizen ging begin april failliet en op dit moment onderzoekt de curator hoeveel geld de bezittingen van het bedrijf nog waard zijn, wie er allemaal nog geld tegoed heeft en of zij ook allemaal betaald kunnen worden.
Hoe het daar precies mee staat is onduidelijk. Curator Ton Tekstra reageerde niet op vragen van RTL Z.
Miljoenen weg
Toch is de kans levensgroot dat er niet genoeg geld is om gedupeerde reizigers terug te betalen. Geld dat voor hen bedoeld was, is volgens De Telegraaf gebruikt om hele andere rekeningen van te betalen.
Dat gebeurde bijvoorbeeld met 4 miljoen euro die KLM al voor het faillissement overmaakte aan D-reizen, meldt de krant. Dat geld was bedoeld voor reizigers die via D-reizen een los KLM-ticket kochten. In plaats van dat te doen, betaalde het noodlijdende bedrijf er onder meer de huur van, schrijft de krant.

Omdat de curator niet reageert is het op het moment niet duidelijk hoeveel reizigers nog geld tegoed hebben van het bedrijf omdat zij een los ticket via D-reizen boekten. Dit soort boekingen worden niet gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Deze instelling betaalt reizigers terug als hun reis niet doorgaat door het faillisement van een reisorganisatie.
42 miljoen gedekt
Dit garantiefonds betaalt alleen de ongeveer 22.000 reizigers terug die een pakketreis boekten via D-reizen. In totaal gaat dat om een bedrag van 42 miljoen euro, vertelt Erik Jan Reuver van SGR.
Reizigers die alleen een los ticket boekten of een auto huurden via D-reizen, kunnen niets claimen bij het garantiefonds. Waar zij dan wel kunnen aankloppen, daarover verschillen de meningen.
"Het is een pingpongspel tussen curator en KLM en andere losse ticketverkopers."
KLM verwijst naar de curator van D-reizen. Immers, het luchtvaartbedrijf heeft het geld al overgemaakt. Hendrik Noorderhaven van EUclaim snapt deze reactie van KLM wel, maar volgens hem komt het bedrijf er niet zo makkelijk vanaf.
Claimen
EUclaim voert namens duizenden mensen rechtszaken om luchtvaartmaatschappijen te dwingen geld terug te betalen. Hoeveel hiervan gedupeerden zijn van het D-reizen faillissement wil Noorderhaven niet zeggen, behalve dat het om 'een minderheid' gaat.
"Het is een pingpongspel tussen curator en KLM en andere losse ticketverkopers, maar de wet is duidelijk", aldus Noorderhaven. "Als dat geld niet gevonden wordt door de curator dan zal KLM nog eens moeten gaan betalen."
Regels ACM
Dat wordt beaamd door toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De luchtvaartmaatschappij is het aanspreekpunt voor consumenten als ze geld terug willen vragen bij een annulering, totdat de consument z'n geld terug heeft. Dat geldt ook in het geval van D-reizen, laat woordvoerder Saskia Bierling weten.
KLM moet zich maar 'tot de curator wenden om het geld terug te vorderen', antwoordt zij op vragen van RTL Z.

Het gevolg is dat de luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk nogmaals moet uitkeren en waarschijnlijk niets terugziet van het bedrag dat al betaald is, legt Bierling verder uit. Als KLM weigert te betalen, dan wordt het een zaak van de rechter, voegt zij nog toe.
Of KLM het zo ver laat komen, is onduidelijk. Het bedrijf laat weten niet op de zaken vooruit te willen lopen.
TUI eist 9 miljoen
En hetzelfde geldt voor reisorganisator TUI. Gedupeerden met een los vliegticket verwijst het bedrijf net als KLM naar de curator. "Ik kan dus ook niet toezeggen dat wij ze dan alsnog het geld teruggeven", zegt woordvoerder Petra Kok. "Wel zien we mensen die via D-reizen geboekt hebben ook als onze klanten en willen dus best met ze in gesprek gaan", voegt zij nog toe. Volgens haar zijn het er niet veel.
TUI heeft overigens wel grotere problemen door het faillissement van D-reizen. Via het failliete reisbedrijf boekten consumenten voor minimaal 9 miljoen aan pakketreizen bij TUI. En die reizen moet het bedrijf gewoon uitvoeren, ook al heeft D-reizen het geld ervoor nooit overgemaakt naar TUI.
Deze tegenvaller wordt niet gedekt door het SGR, en dus heeft TUI een rechtszaak aangespannen tegen D-reizen om het geld op te eisen.
