Na ongeluk met fietser

Ontslag voor trambestuurder die blowde in privétijd

30 april 2021 11:13 Aangepast: 30 april 2021 15:10
Blowende trambestuurder verliest baan na dienstverband van 25 jaar. Beeld © ANP

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB mag een trambestuurder ontslaan, die in de avond voorafgaand aan zijn dienst twee joints had gerookt. Tijdens zijn dienst raakte de man betrokken bij een verkeersongeluk van een fietser.

De 51-trambestuurder werkte bijna 25 jaar bij het GVB. In de middag van 21 september was zijn tram betrokken bij een verkeersongeval, waarbij een fietser gewond raakte aan zijn hoofd en met een ambulance naar het ziekenhuis moest.

Na het ongeval constateerde de politie met een speekseltest een hoger dan toegestane THC-waarde, en dus dat de trambestuurder onder invloed was van drugs. Nadat uit vervolgonderzoek door het GVB was gebleken dat de tram tijdens het voorval te hard had gereden, kreeg de bestuurder ontslag aangezegd.

Blowen in privétijd

Toen een interne bezwaarprocedure werd afgewezen, stapte de trambestuurder naar de rechter om te protesteren tegen zijn ontslag. Daarbij wees hij op zijn langdurige en goede staat van dienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Ook benadrukte hij dat hij de joints had gerookt in privétijd in de avond vóór zijn dienst. Volgens de trambestuurder, die twee, drie keer per week zei te blowen, was het effect na enkele uren wel uitgewerkt. Ook stelde hij dat het ongeluk de schuld was van de fietser omdat die door rood was gereden.

Zero tolerance

Het GVB benadrukte voor de rechtbank een zerotolerancebeleid voor drugs- en drankgebruik te hanteren dat bij alle werknemers bekend kan zijn. Op basis van data van verslavingskliniek Jellinek constateert het vervoersbedrijf dat cannabisgebruik 24 uur een negatief effect kan hebben op het uitvoeren van complexe verkeerstaken.

Ten slotte benadrukte de werkgever dat een bestuurder de controle heeft over een tram met een waarde van 3,5 miljoen euro. (Lees verder onder advertentie)

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslag voor bellende en sms'ende ambulancechauffeur

De Amsterdamse kantonrechter was niet gevoelig voor de argumenten van de trambestuurder en vindt dat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Ontslag zonder vergoeding

"Met zijn gedrag - de onoplettendheid en het onnodig risico nemen - heeft de trambestuurder de veiligheid van tientallen passagiers en weggebruikers in gevaar gebracht en heeft hij een ongeluk veroorzaakt, althans niet voorkomen", aldus de uitspraak.

Het GVB mag de arbeidsovereenkomst met de trambestuurder per 1 mei ontbinden, zonder opzegtermijn of ontslagvergoedingen. Waarschijnlijk komt de man als gevolg van verwijtbaar ontslag ook niet in aanmerking voor een WW-uitkering.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van