Ga naar de inhoud
Fraude

Gedupeerde advocate leert wijze les: geef je pincode nooit aan de stagiair

Beeld © ANP Foto.

Geef je pincode niet aan de stagiair. Die harde maar dure les heeft een Tilburgse advocate geleerd nadat ze haar pas met pincode en paslezer aan de stagiaire gaf met de vraag transacties uit te printen. Een paar weken later was de bankpas verdwenen en was de advocate 94.000 euro armer. Ze krijgt haar geld niet terug van de bank.

De zaak speelde eind 2016 al, maar deze week deed de rechter uitspraak. De Tilburgse advocate was eigenaar van advocatenbureau Eikendreef en had een bankrekening en spaarrekening bij de Rabobank. De spaarrekening zag ze als haar oudedagsvoorziening en was goed gevuld.

Eind 2016 gaf de gedupeerde advocate haar pinpas met code aan de stagiaire, met de vraag of ze de verschillende transacties uit dat jaar wilde printen. Die deed dat en gaf de pas daarna terug.

Pas verdwenen

Op 25 januari 2017 merkte de advocate echter dat ze de pas niet meer had. Ze belde ’s avonds de Rabobank. Ze zei dat ze haar pas kwijt was en dat één ander persoon de code kende. Ze zei echter niet dat ze die pincode inclusief pas aan de stagiair had gegeven en dat die de pas mogelijk had gestolen.

Ook zei ze wel hoeveel geld er op de bankrekening zou moeten staan, maar ze vroeg niet of er bedragen waren afgeschreven.

Geldezel

Later blijkt dat op dat moment de bankrekening al leeggehaald is. 45.000 euro staat dan nog op de ING-bankrekening van een geldezel. Dat zijn tussenpersonen die in ruil voor hun vergoeding hun bankrekening door criminelen laten gebruiken.

Op 25 en 26 juni nemen de criminelen ook de 45.000 euro op, onder meer voor de aanschaf van een Rolexhorloge, door geld te laten rollen in Holland Casino en door een fiks bedrag te pinnen. De advocate verwijt het de Rabobank dat na de melding van het verlies van haar bankpas ING niet is gewaarschuwd. Dan had het tweede geldbedrag niet opgenomen konden worden.

Phishing
Lees ook:
Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'

Nalatig

De advocate eist dat de Rabobank het geld terugstort dat van de ING-rekening verdween nadat ze gebeld had. De bank en de rechter denken daar anders over. De advocate was nalatig, meent de rechter ook. 

Allereerst was het hele bankbedrag al van haar rekening verdwenen toen ze belde. Ook blijkt uit onderzoek van de bank dat de pinpas op 19 januari al gestolen was omdat er toen bedragen tussen spaarrekening en bankrekening werden overgemaakt.

De vrouw merkte veel te laat dat ze haar pas kwijt was. Ook had ze de opdracht om de transacties te printen niet aan de stagiair mogen geven, omdat die zo kon zien hoeveel geld er op de rekening stond. De advocate kan niet duidelijk maken waarom ze niet zelf printte.

Geheim

Daarnaast hoor je je pincode geheim te houden en had ze die dus nooit aan de stagiaire mogen geven. Ook gaf de vrouw te weinig informatie aan de telefoniste en is onduidelijk of Rabobank de rekening van de geldezel wel op tijd had kunnen bevriezen. De advocate krijgt dus geen cent terug.

Onduidelijk is of de gedupeerde advocate in hoger beroep gaat en of er aangifte tegen de stagiaire gedaan is. De advocaat van de gedupeerde advocate, Jürgen Braspenning van Linssen Advocaten, wil niet reageren en verwijst naar zijn cliënt. Die reageert niet op de vragen.

Banken
Lees ook:
Banken strenger met vergoeden bankfraude