2158 euro belasting per jaar

Autorijden in Nederland duur? Alleen als het om de brandstof gaat

29 april 2021 12:50 Aangepast: 29 april 2021 13:02
Van de grootste EU-landen kost benzine in Nederland het meest. Beeld © Patricia Rehe/ANP

Brandstof, bpm en wegenbelasting. Nederlanders klagen maar al te graag over de hoge kosten van autorijden, maar vergeleken met de zuiderburen valt het best mee. Binnen Europa betalen Belgen de meeste belasting per auto.

Nederland staat in de middenmoot, blijkt uit een vergelijking tussen de dertien grootste automarkten binnen de Europese Unie (EU) door de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). De autobranchevereniging zette alle belastingen die komen kijken bij het bezit en gebruik van motorvoertuigen op een rijtje.

In de berekeningen zijn zowel belastingen op de aanschaf (btw en bpm) als het bezit (wegenbelasting) en het gebruik (accijnzen op benzine, diesel en lpg) van motorvoertuigen meegenomen.

Belgen betalen per motorvoertuig gemiddeld 3187 euro per jaar aan belastingen, Nederlanders 2158 euro. Spanjaarden zijn belastingtechnisch het goedkoopst uit. Zij betalen jaarlijks gemiddeld 'slechts' 1068 euro belasting per motorvoertuig.

Naast de gemiddelde kosten per voertuig per land keek de ACEA ook naar de belastingopbrengsten. In totaal wordt er in dertien grootste Europese landen bijna 400 miljard euro geïnd aan belastingen op motorvoertuigen. Dat is ruimschoots twee keer het volledige budget van de EU.

Dure benzine

Volgens ACEA-directeur Eric-Mark Huitema moet dat geld worden geïnvesteerd in een goede infrastructuur voor elektrische auto's. In het eerste kwartaal van dit jaar was 14 procent van de nieuwe auto's die werden verkocht elektrisch oplaadbaar en de verwachting is dat dit alleen maar meer wordt.

Valt er dan helemaal niets te klagen? Jawel, van alle onderzochte landen is de benzine in Nederland het duurst. Gemiddeld betaalden we afgelopen jaar 813 euro per duizend liter aan accijnzen. In Hongarije is dat met 345 euro per duizend liter nog geeneens de helft.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van