Ga naar de inhoud
Hoogte hypotheek

Advies AFM: registreer studieschuld bij BKR

Studenten in het Forumgebouw in Groningen Beeld © ANP

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit ervoor dat de studieschuld wordt opgenomen in het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Als dat gebeurt, telt de schuld automatisch mee bij het kopen van een huis.

Door de studieschuld net als andere schulden door het BKR te laten registeren, is in één oogopslag duidelijk hoe iemands financiële situatie is. Die is vooral van belang als iemand een huis koopt, want dat is voor de meeste mensen de grootste financiële deal van hun leven. 

Iemands studieschuld kan een flink verschil maken voor het bedrag dat mensen kunnen lenen voor de koop van een huis. Volgens de AFM is het nu moeilijk voor hypotheekverstrekkers om erachter te komen of iemand studieschulden heeft, doordat deze niet hoeven te worden opgegeven bij het BKR. 

Grote
Stresstest 2020
Grote groep huishoudens heeft maar voor drie maanden spaargeld

Om te voorkomen dat huizenkopers hun studieschuld verzwijgen en op die manier een hogere lening krijgen dan zij als maandlasten kunnen dragen, pleit de AFM ervoor dat de studieschuld ook wordt opgenomen in het BKR-register.

Wensenlijst aan de politiek

"Zo'n 15 procent verzwijgt dat men studieschulden heeft, daar moet iets aan gebeuren", zei Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM onlangs nog. Die oproep zet de toezichthouder kracht bij in haar jaarlijkse wetgevingsbrief, het wensenlijstje aan de politiek voor nieuwe wetgeving. 

Toezicht
Goede voornemens
Toezicht in 2021: kwetsbare consument extra in de gaten houden

Als er te veel mensen zijn die een hypotheek afsluiten waarvan ze de maandelijkse aflossing niet kunnen betalen bij wat financiële tegenslag, is dat niet alleen gevaarlijk voor die huishoudens zelf, maar ook voor de stabiliteit van het financiële stelsel. Banken en andere hypotheekverstrekkers krijgen in het slechtste geval het uitgeleende geld nooit meer terug 

Nog moeilijker voor starters

Starters hebben het al moeilijk op de huizenmarkt door de snel stijgende prijzen en de aangescherpte regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Als het voorstel van de AFM wordt overgenomen zou dat een extra drempel voor jongeren kunnen vormen om een woning te kopen.

"Het is niet om mensen te plagen, maar om te voorkomen dat mensen in de problemen komen", legt Van Geest uit. De problemen op de woningmarkt zijn volgens haar alleen op te lossen door meer te bouwen. 

'Gaan we niet doen'

De kans dat de wens van de AFM in vervulling gaat is overigens klein. "Ik herhaal het nog maar een keer: het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen", reageert demissionair minister Ingrid van Engelshoven op Twitter

Het
Lees ook:
Het verruimen van de hypotheeknormen is riskant voor economie