Gemiddeld +14,7%

Ongekende stijging: bekijk hier de huizenprijzen in jouw regio

15 april 2021 11:56 Aangepast: 15 april 2021 13:09
Beeld © ANP

Huizenkopers blijven bereid forse bedragen neer te tellen voor een koopwoning. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis ging in de eerste drie maanden van 2021 met 14,7 procent omhoog, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De regionale verschillen zijn groot. Bekijk hier wat de huizenprijzen bij jou in de buurt hebben gedaan.

De stijging was met meer dan 25 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 het grootst in de regio Opsterland, in Friesland.

Plus van meer dan 20 procent

Ook in de regio's Zuidwest Drenthe, Arnhem, Nunspeet, Zuid-Friesland, Uden en Leeuwarden werd een plus van meer dan 20 procent genoteerd. 

In de regio's Den Helder-Texel en Amsterdam was de stijging het laagst, met respectievelijk 4,5 procent en 6,9 procent. 

Vierkantemeterprijs

Hieronder zie je de regionale ontwikkeling van de vierkantemeterprijs. Daarmee kun je de huizenprijzen beter vergelijken. Meer vierkante meters voor minder geld heeft over het algemeen de voorkeur.

Bekijk ook deze video: de woningmarkt lijkt zich niks aan te trekken van de coronacrisis

Hoe komt dat? Z zocht het uit

Forse stijging

Het cijfer van vandaag is fors, in historisch perspectief. Zeker als je bedenkt dat we door de coronapandemie middenin een economische crisis zitten. Wie hoopte dat corona de boel een beetje zou laten afkoelen vist achter het net.

Krapte op de markt

Overbieden en snel beslissen blijft aan de orde van de dag: bij zeker zes van de tien verkochte woningen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Dat komt onder andere doordat er gewoonweg niet zoveel te kiezen valt.

De 'krapte-indicator' staat nu op 1,7. Dat betekent dat huizenkopers de keuze hebben uit minder dan twee huizen, als ze de boer op gaan. Door het achterblijvende aanbod van nieuwbouwhuizen lijkt hier niet snel verandering in te komen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van