Maar liefst 1,6 miljoen banen dreigen de komende jaren te verdwijnen, simpelweg omdat ze niet meer nodig zijn. Dat heeft twee belangrijke oorzaken: de coronacrisis en digitalisering. Geluk bij een ongeluk is dat de meeste vaardigheden die nodig zijn voor de 'overbodige banen' ook van pas komen bij werk waar over een paar jaar nog wel behoefte aan is.
Dat blijkt uit een analyse van accountants- en adviesbureau PwC.
Al vóór corona stond de werkgelegenheid in sommige sectoren onder druk. Door coronasteun zijn veel van die banen voorlopig gered. Maar na corona lijken veel banen alsnog kwetsbaar. Dit soort banen worden ook wel zombiebanen genoemd, omdat ze eigenlijk ten dode opgeschreven zijn, maar toch nog even doorkachelen.
Daar komt de versnelde digitalisering nog overheen. Tot 2024 gaat het in totaal om 1,6 miljoen banen, legt Clemens van der Veen van PwC uit. Mogelijk zorgt disruptie door corona ervoor dat dit nog hoger uitvalt.

Brabant, Limburg en Zeeland
Vooral Nederlanders die nu een baan hebben als bijvoorbeeld verkoper in een winkel, vakkenvuller, ober, receptioniste of als medewerker in een call centre lopen een flinke kans dat hun baan zal verdwijnen, aldus PwC.
Qua aantallen zal het meeste baanverlies plaatsvinden in de regio's Groot-Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Midden-Utrecht en Den Haag-Haaglanden. Dat is volgens PwC logisch, omdat dit ook de grootste regio's van het land zijn.
Ontslagvergoeding in coronatijd is doodvonnis voor ondernemers
Relatief gezien lopen werknemers in Midden-Brabant, Midden-Limburg en Zeeland het grootste gevaar dat ze hun baan zullen verliezen. Daar is meer dan 20 procent van alle banen een zombiebaan, aldus PwC.
Baankansen
Er is gelukkig ook goed nieuws. Tegenover deze zogeheten zombiebanen staan namelijk bedrijfstakken waar er meer vraag is naar werknemers, zogeheten 'angel'-banen.
Daarbij gaat het volgens PwC niet alleen om banen als arts, ingenieur of andere technische beroepen, maar ook om onderwijzers op basisscholen en werk bij de politie of de brandweer.

Net als bij de 'zombiebanen' zijn de meeste van die 'angel'-banen in en rond de vier grote steden. Maar relatief springen de Achterhoek, de regio rond Helmond en Drenthe er uit.
Veel vaardigheden nuttig
Werknemers met een zombiebaan kunnen worden bij- of omgeschoold voor een 'angel'-baan. Gelukkig zijn daarbij niet al hun oude vaardigheden waardeloos, zegt PwC.
Maar liefst 82 procent van de vaardigheden die werknemers in een zombiebaan hebben kunnen ze namelijk ook gebruiken voor hun nieuwe baan.

Zelfde sector, andere regio
Verder scheelt het ook dat een zombiebaan in de ene regio niet automatisch ook een zombiebaan is in een ander deel van het land. "Het kan dan dus lonen om te verhuizen, of vanuit huis te gaan werken", zegt Bastiaan Starink, partner bij PwC.
Zo zijn de perspectieven voor receptionisten en telefonisten het laagst in de regio Zaanstreek-Waterland, Friesland en Drenthe, maar veel hoger in Groot-Amsterdam, Zeeland en Midden-Utrecht, schrijft PwC.