Enorme stijging door corona

Cybercrime kostte ons vorig jaar 40 miljoen euro

09 april 2021 16:08 Aangepast: 09 april 2021 16:32
Criminelen maken ons steeds vaker geld afhandig via valse mails, telefoontjes en sms'jes. Beeld © ANP / DPA Picture-Alliance Fotostand / Schmitt

De schade die Nederlanders lijden door cybercriminaliteit steeg afgelopen jaar fors. In 2019 ging het nog om 8 miljoen euro, in 2020 was het al 40 miljoen.

Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland, de brancheorganisatie voor aanbieders van betaaldiensten in Nederland.

Spoofing

Vooral de schade door spoofing, waarbij het lijkt alsof criminelen bellen met een nummer dat je kent, neemt toe. Vaak lijkt het dan alsof je wordt gebeld door je eigen bank.

De 'bankmedewerkers' (in werkelijkheid criminelen) vragen dan bijvoorbeeld of je geld wilt overboeken of een pincode wilt geven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie wil honderden IT-deskundigen aantrekken, '300 miljoen euro nodig'

Die fraude kan overigens ook via sms gaan. Deze vorm is ook populair bij criminelen die zich voordoen als de Belastingdienst. Er wordt dan bijvoorbeeld gevraagd om nog snel een achterstand te voldoen, om problemen te voorkomen. Doe het vooral niet, want het geld belandt natuurlijk bij de boeven.

De schade door spoofing was afgelopen jaar 26,7 miljoen euro. Een jaar eerder bestond dat nog nauwelijks.

Phishing

Verder was er nog 12,8 miljoen euro (tegen 7,9 miljoen euro in 2019) schade door phishing.

Hierbij sturen criminelen valse e-mails en proberen ze je zo ervan te overtuigen om vertrouwelijke gegevens en beveiligingscodes voor internet- of mobiel bankieren te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot netwerk gekaapte computers offline gehaald

Corona

Dat er zoveel meer schade is door cybercrime komt mede door corona. We doen immers veel meer online, denk maar aan webwinkelen en contact houden met vrienden en instanties.

Daardoor is het voor criminelen makkelijker om via valse websites en berichten te proberen ons op te lichten. Software die cybercriminelen helpt wordt ook steeds goedkoper. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cybercriminelen veel vaker actief uit naam van de Belastingdienst

'Meer samenwerken'

De Betaalvereniging Nederland vindt dat het nodig is om samen met onder meer de overheid maatregelen te nemen.

Daarbij zou er niet alleen aandacht moeten worden besteed aan het proberen te voorkomen dat Nederlanders worden opgelicht. Ook zou er meer aandacht moeten gaan naar opsporing en vervolging van daders.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van