Inzien vertrouwelijke dossiers

KLM-medewerkster wilde baan partner redden, maar werd zelf ontslagen

06 april 2021 15:07 Aangepast: 06 april 2021 15:08
Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een medewerkster van de afdeling personeelszaken terecht ontslagen, omdat zij ongeoorloofd door vertrouwelijke personeelsdossiers neusde. Daarin wilde zij informatie vinden om haar eveneens bij KLM werkende man te steunen in zijn ontslagzaak.

De 46-jarige vrouw werkte ruim twintig jaar op de afdeling personeelszaken van KLM, waar zij toegang had tot de personeelsdossiers. Afgelopen zomer stapte de luchtvaartmaatschappij naar de rechter om haar te kunnen ontslaan, nadat was gebleken dat zij vertrouwelijke dossiers had bekeken zonder dat dit voor haar werk nodig was.

Redding baan partner

De vrouw bleek door dossiers te hebben gesnuffeld van collega’s die een rol speelden in een onderzoek naar haar partner, die als purser bij KLM werkte. De man werd ontslagen omdat hij sjoemelde met zijn rooster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagen KLM-purser die rooster manipuleerde, krijgt 64.000 euro

Tijdens het onderzoek en de rechtszaak stelde de medewerkster de personeelsdossiers te hebben bekeken uit nieuwsgierigheid, maar ook om de baan van haar partner 'te redden'. De vrouw gebruikte informatie over een van de collega's in een verklaring die haar partner inzette tijdens zijn ontslagprocedure.

Zelf ontslagen

De kantonrechter gaf KLM afgelopen herfst groen licht voor het ontslag van de medewerkster, omdat zij misbruik had gemaakt van haar functie. Omdat de vrouw daarmee 'ernstig verwijtbaar' had gehandeld, hoefde de luchtvaartmaatschappij haar geen ontslagvergoedingen te betalen. Tegen die uitspraak ging de vrouw in hoger beroep.

Tevergeefs, blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Ook het hof oordeelde dat de medewerkster personeelszaken ernstig verwijtbaar had gehandeld, en dus door KLM zonder ontslagvergoedingen aan de dijk gezet mocht worden.

Daarbij speelde een rol dat de vrouw in het verleden vaker was gewaarschuwd voor schending van de integriteitsregels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van