Cashloze samenleving

Door de coronacrisis pinnen we nóg minder

25 maart 2021 06:56 Aangepast: 25 maart 2021 08:30
Beeld © ANP

De populariteit van cash geld is al een aantal jaren tanende en krijgt door coronacrisis nog eens een flinke knauw. Liepen we in 2019 nog gemiddeld 16 keer naar de pinautomaat, vorig jaar deden we dat nog maar 9 keer.

Dat blijkt uit een analyse die Knab deed van 1,5 miljoen (geanonimiseerde) geldtransacties van eigen klanten tussen 2015 en 2020. 

Per pinbeurt

Met de introductie van contactloos betalen in 2014 nam de behoefte aan cash geld al af, stelt de bank. Vanaf 2015 namen we jaarlijks zo'n 10 procent minder geld op dan het jaar ervoor. In 2020 was dat 30 procent minder dan in 2019.

In absolute getallen: vorig jaar pinden we gemiddeld 1.424 euro. In 2019 was dat nog 2.039 euro; in 2015 zelfs nog 3.209 euro.

De hoeveelheid geld die we per pinbeurt opnemen, schommelde de afgelopen jaren tussen de 123 en 129 euro. Vorig jaar steeg dat opeens naar 151 euro, zag Knab. Met name 66-plussers pinden meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona of niet, we pinnen weer wat vaker (en dat is goed voor winkeliers)

Cash geld blijft belangrijk

Veel mensen vinden het nog steeds fijn om contant geld in huis te hebben, zegt manager financiële planning bij Knab, Oskar Barendse. Dat geldt met name voor oudere mensen. Mensen van 66 jaar en ouder gingen in 2020 vaker naar de pinautomaat en namen dan ook meer geld op dan Nederlanders onder de 35 jaar.

De infrastructuur van cash geld blijft vooral voor de ouderen belangrijk, ziet Barendse. "Ouderen die niet met deze digitalisering mee kunnen of willen, moet je wel kunnen blijven bedienen." Ook zijn er consumenten die het een onprettig idee vinden dat betalingen geregistreerd worden door banken en financiële instellingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oudere wil contant geld niet kwijt en is bang voor internetbankieren

Het kabinet vindt dat voor die groep contant betalen mogelijk moet blijven. Dat vond de overheid ook in 2015 al, maar het aantal ondernemers dat sindsdien geen cash meer wil hebben is toch lichtjes gegroeid.

Pin-only?

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank uit maart blijkt dat in 2015 nog overal met cash kon worden betaald. In 2020 wilde 3 procent van de ondernemers geen munten en biljetten meer aannemen. Bovendien zeiden drie op de tien ondernemers met een fysieke winkel te overwegen pin-only in te voeren, in de komende vijf jaar.

Toch komt er geen plicht op het accepteren van cash. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra hield het bij een oproep tot 'rekening houden met'. Een winkelier kan dus zelf bepalen of hij cash accepteert of niet. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van