Discriminatie

Docentenhandleiding over zakgeld aangepast na ongefundeerde aanname over islam

23 maart 2021 07:26 Aangepast: 23 maart 2021 11:35
Beeld © Getty Images

Wijzer in Geldzaken heeft een onlinelessenserie per direct aangepast vanwege kritiek op de docentenhandleiding bij een les over sparen. In de handleiding stond dat 'veel kinderen met een islamitische achtergrond geen zakgeld krijgen'.

Die opmerking viel verkeerd bij sommige docenten en ouders. Het platform, een initiatief van het ministerie van Financiën, kreeg het verwijt te discrimineren en te framen.

De lessenserie die was opgesteld voor de Week van het geld (22 tot en met 26 maart), is per direct aangepast, stelt het platform Wijzer in Geldzaken. De opmerking is weggehaald.

"Wij vinden deze formulering ongelukkig gekozen en dit had zo niet gepubliceerd mogen worden. Ons doel is om docenten bewust te maken dat niet ieder kind vanzelfsprekend zakgeld krijgt. We hebben besloten de aanwijzingen voor docenten per direct aan te passen", staat op de site.

'Anekdotes'

Het lesmateriaal is opgesteld in samenwerking met een 'gerenommeerde onderwijsuitgever', stelt het platform dat koningin Máxima als erevoorzitter heeft. Het gaat om Podium, zegt een woordvoerder van Wijzer in Geldzaken tegen RTL Z.

"Bij navraag blijken de aanwijzingen in de docentenhandleiding opgesteld op basis van anekdotisch bewijs: ervaringen van docenten. Er zijn uiteraard verschillen in de manier waarop er zakgeld gegeven wordt door ouders, maar deze zijn niet generaliseerbaar."

Framen

Met name ouders en docenten met een islamitische achtergrond vielen over de tekst, waarin ook stond dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen geen zakgeld kregen. "Framen wordt met de paplepel ingegoten. Mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Financiën", stelt bijvoorbeeld Ayşegül Kiliç, die in Amsterdam gemeenteraadslid voor DENK is.

Screenshot van de handleiding Screenshot van de handleiding

Kritiek

"Klopt. Mijn kinderen van 13 en 10 krijgen geen zakgeld, maar hebben een bankrekening met pasje. Die van 13 betaalt zelfs met zijn mobiel. Waar ik benieuwd naar ben, krijgen kinderen met Joodse en christelijke achtergrond zakgeld en hoeveel?", vraagt zelfstandig ondernemer Selim Sahin in een tweet aan het ministerie.

"Oh ja? Zakgeld is haram geworden? Wanneer worden de moslims zelf daarover ingelicht? Wie verzint deze onzin? En waarom kan lesmateriaal gewoon niet normaal opgeschreven worden", zegt Sheher Khan, ook een raadslid voor DENK.

Aanname

Ook regisseur Martin Koolhoven, bekend van onder meer Oorlogswinter en Het Schnitzelparadijs reageerde. "Enig idee waar die aanname vandaan komt? Ik heb het nooit eerder gehoord."

Op social media spreken verschillende mensen over institutioneel racisme. Het ministerie van Financiën was ook verantwoordelijk voor de toeslagenaffaire. De kritiek op de islam is onjuist, zo stelden veel mensen. In de Koran staat niets over zakgeld. Rijk worden is toegestaan, zolang je geen geld rekent over geleend geld.

Wijzer in Geldzaken biedt zijn excuses aan. "Het is niet de bedoeling om wie dan ook voor het hoofd te stoten. Mocht dit onverhoopt wel zijn gebeurd, dan bieden wij hiervoor onze excuses aan. De doelstellingen van onze activiteiten zijn juist gericht op een inclusievere samenleving."

Tientallen klachten

Bij het platform kwamen per mail en telefonisch tientallen klachten binnen, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. "Met name van ouders en een enkele docent. De meeste mensen hadden een islamitische achtergrond."

De betreffende passage staat al sinds 2019 online. "Het is er tussendoor geglipt. We hebben het nu algemener gemaakt, het gaat erom dat docenten er rekening mee houden dat niet iedereen periodiek zakgeld krijgt." Al het lesmateriaal wordt extra onder de loep genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van