Ga naar de inhoud
Stadswandeling

Elke stad z'n eigen horeca-tour: 'Het is echt een bedrijf geworden, supergaaf'

Kim (l.) en Lianne van De Stadswandeling. Beeld © Eigen foto

Het begon als een soort hobbyproject, een manier om iets te doen te hebben tijdens de coronaperiode. Enkele maanden later is 'De Stadswandeling' van Kim ten Have en Lianne Verkerk (beide 26) uitgegroeid tot netwerk van bijna veertig steden in Nederland en België. "We hadden het niet kunnen durven dromen."

De coronapandemie is, naast de diepste economische recessie sinds de Tweede Wereldoorlog en de ergste gezondheidscrisis in jaren, ook nog eens een ontzettende sfeerspons. Gezelligheid is gevaar, dus zijn er maar weinig sociale activiteiten. Terwijl iedereen daar behoorlijk veel zin in lijkt te hebben.

Opdrachten en quizvragen

"Wat kunnen we dan nog wel doen?", zeiden vriendinnen Kim en Lianne tegen elkaar tijdens een wandeling door Amsterdam. Nou, dit. Wandelen. Maar dan met hapjes en drankjes. Zo begon De Stadswandeling: een looproute door de stad langs een paar highlights, met opdrachten en quizvragen. En om de zoveel tijd kom je een tentje tegen om iets te eten of te drinken af te halen.

Met een achtergrond in de horeca had Kim even minder werk om handen dan gewenst en ook Lianne had tijd over. Door hun netwerk wisten ze al snel een enthousiaste groep Amsterdamse horeca-ondernemers achter het plan te krijgen.

Crisis
Lees ook:
Crisis eist zijn tol: veel horecazaken houden het voor gezien

Niet zo gek ook. Zij waren al open voor afhalen, maar stonden te springen om wat meer aanloop. De wandelaars vormen welkome klandizie. "Alles wat wandelaars uitgeven bij de horeca is voor de ondernemer. Daar vragen we niets van", vertelt Kim.

Meerdere routes

Maar wandelaars boeken wel een plekje in het weekend, voor zo'n drie euro per persoon, of iets meer. De lokale organisatie houdt in de gaten dat het niet te druk wordt en kan het wandelend publiek verspreiden over de stad, door meerdere routes aan te bieden. En zo wordt het ook voor de ambassadeurs, zoals de lokale organisatoren worden genoemd, interessant.

"Ik had niet gedacht dat dit zou uitgroeien tot wat er is ontstaan. Het is echt een bedrijf geworden, dat is supergaaf!", zegt Kim. Voor de groei was de hulp van reisorganisatie Travelbase belangrijk. Met hun netwerk wisten ze snel ambassadeurs in andere steden te vinden. Inmiddels zitten sommige routes snel vol, als mensen zich vanaf woensdag kunnen inschrijven voor het weekend.

Den Haag

Claire Verwerda is zo'n ambassadeur, in Den Haag. Daar hebben wandelaars de keuze uit acht verschillende routes. Zij werkte eerst als travel assistent, maar de reisbranche ligt - net als de horeca - behoorlijk stil. Het organiseren van horeca-tours is dus een welkome klus, voor Claire. "Ik heb zelfs weinig tijd meer voor andere dingen, naast de Stadswandeling070. Ik ben hier wel veertig tot vijftig uur mee zoet", zegt zij.

Maar is er toekomst voor stadswandelingen na de coronapandemie? Misschien wel. Kim: "We hadden het niet kunnen durven dromen zoals het nu is. En als het anders loopt, loopt het anders, maar we hebben wel ideetjes om dit na corona te blijven doen. Het zijn nu wandelingen, maar varen, skeeleren en fietsen kan ook. En als het toerisme weer op gang komt is het juist leuk om zoiets te doen in een andere stad. Hoe dan ook, voor ons heeft het nu al te gek uitgepakt."