Minder belasting voor gezinnen

Meer huizen en lastenverzwaring voor bedrijven: dit komt er (waarschijnlijk) in het regeerakkoord

18 maart 2021 13:14 Aangepast: 19 maart 2021 10:14
De kans is groot dat VVD, D66 en CDA weer met elkaar gaan regeren.

We weten het natuurlijk nog niet zeker, maar dikke kans dat in elk geval VVD, D66 en waarschijnlijk ook het CDA met elkaar gaan regeren. Welke economische plannen hebben deze partijen gemeen?

Het is de dag na de verkiezingen en een ding is duidelijk: formeren wordt nog een hele klus. Niet alleen moeten VVD en D66 als ze dat willen het CDA overtuigen om, ondanks het grote verlies, mee te gaan regeren. Voor een meerderheid is ook nog een vierde partij nodig.

En dan volgt nog de tweede hobbel: welke compromissen worden er gesloten? Over sommige onderwerpen zal flink geruzied worden, maar over andere kwesties zullen de partijen er misschien wel vrij snel uit zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Frits Wester: 'De formatie wordt nog een flinke legpuzzel'

Nederland uit de crisis

Zo zijn VVD, CDA en D66 alle drie voorstander van een plan dat Nederland uit de crisis gaat helpen. VVD-voorman Rutte had het eerder over een nationaal herstelplan, dat het liefst zo snel mogelijk in elkaar wordt gezet. Zo ligt dat plan er al voor de rest van het regeerakkoord wordt uitonderhandeld.

Volgens Sigrid Kaag (D66) is het demissionair kabinet al bezig met zo'n herstelplan. Hoekstra, die spreekt van een 'new deal', lijkt er wat minder afwijzend tegenover te staan.

Steunpakketten

Maar een soort herstelplan komt er dus sowieso als de drie inderdaad met elkaar in zee gaan. De partijen lijken hoe dan ook de steunpakketten voor ondernemers in bepaalde mate te willen voortzetten. 

Ook wordt er gekeken naar belastinguitstel voor ondernemers. Bezuinigingen lijken er voorlopig niet aan te komen, investeringen des te meer. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Nieuwe coalitie aan de slag met economie in crisistijd

Bouwen, bouwen, bouwen

Los van een herstelplan zijn er meer raakvlakken tussen de drie partijen. Zoals de woningmarkt. VVD, CDA en D66 willen dat er volop gebouwd gaat worden. Liefst 1 miljoen huizen in 10 jaar tijd. Of dat gaat lukken is de vraag, maar de ambitieuze bouwplannen komen in elk geval in het regeerakkoord.

De nieuwe woningen komen het liefst in de stad, al zal er – met tegenzin - ook naar andere plekken gekeken moeten worden. Ook zijn de partijen voorstander van het beperken van de groei van prijzen in de sociale huursector.

Lastenverzwaring bedrijfsleven

Alle drie de partijen hebben lastenverzwaringen in de planning staan voor het bedrijfsleven, ook de VVD. Bij Ruttes partij komt 3,6 miljard aan lasten bij, bovenop de 2 miljard die al gepland stond.

Het CDA zit daar net iets boven met 5,4 miljard. En D66 gaat voor 15,4 miljard. Alle drie kiezen ze bijvoorbeeld voor het verhogen van de vennootschapsbelasting.

Lastenverlichting voor gezinnen

Daar tegenover staat een lastenverlichting voor gezinnen. Die gaan er bij de drie partijen op vooruit. Al kiezen CDA, VVD en D66 wel elk een andere manier om tot die lastenverlichting te komen.

Zo wil D66 een heel ander belastingstelsel, inclusief gratis kinderopvang, om zo ook af te komen van het toeslagensysteem. De VVD verlaagt juist weer de inkomstenbelasting. Daar zal dus nog flink over gediscussieerd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Waarom het toeslagenplan van D66 het niet gaat redden

Verhoging minimumloon

Het minimumloon gaat omhoog. De vraag is alleen in welke vorm en op welk moment. Wie het minimumloon verhoogt, verhoogt daarbij in theorie ook de AOW- en bijstandsuitkering. De VVD wil niet dat de bijstandsuitkering meestijgt, net als het CDA. D66 wil dat dat deels wel het geval zal zijn.

De vraag is ook wanneer zo'n verhoging wordt ingevoerd. Het kan zijn dat het kabinet, zoals sommige economen bepleiten, het wat later in de planning zet.

Slechte timing?

Veel ondernemers die nu last hebben van de coronacrisis, denk aan de horeca, hebben namelijk veel personeel met een minimumloon in dienst. Dit is misschien dus niet het moment om de verhoging in te voeren.

Al stelt de VVD ook voor om, naast de verhoging van het minimumloon, ook een middenstandskorting in te voeren ter compensatie. Daarmee wordt het goedkoper voor ondernemers om personeel aan te nemen.

Hervorming arbeidsmarkt

Het vaste contract is weer helemaal terug van weggeweest. De drie partijen vinden dat het aantrekkelijker moet worden om een vast contract te bieden aan een werknemer.

En zo zullen er meer zaken veranderen op de arbeidsmarkt. Het inmiddels veel aangehaalde rapport van de Commissie Borstlap - die concludeerde dat de arbeidsmarkt drastisch op de schop moet - zal daarbij waarschijnlijk de leidraad zijn, want de drie partijen halen die allemaal aan in hun verkiezingsprogramma.

WW-plan Hoekstra

Die hervormingen zullen overigens niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd. En impopulaire maatregelen in deze crisis, zoals de verkorting van de WW, zullen waarschijnlijk op de lange baan worden geschoven.

Want toen Hoekstra dat WW-plan opperde viel het niet heel goed.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Werkt het WW-plan van Hoekstra eigenlijk wel?

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van