Kwetsbare groep

Meer jongeren met betalingsproblemen

15 maart 2021 14:35
Beeld © ANP

Terwijl het aantal mensen met betalingsproblemen over bijna de hele linie afneemt springt een groep er wel uit: jongeren tot 25 jaar. Alleen onder deze groep is het aantal mensen met ernstige financiële zorgen toegenomen, het afgelopen jaar.

Je hebt betalingsproblemen als je een tijdje achterloopt met het aflossen van je schulden. Of als je een aparte regeling hebt moeten afsluiten met een schuldeiser, eventueel met hulp van buiten.

Onderaan de streep daalde het aantal mensen met dergelijke financiële zorgen dus, blijkt uit de Kredietbarometer van BKR, de instantie die dat allemaal bijhoudt.

34.000

Eind 2020 waren dat er 657.000, tegen 695.000 een jaar eerder. Alleen onder jongeren namen de problemen juist toe. Het blijft weliswaar een kleine groep, maar wel eentje die groeit: van 32.000 naar 34.000.

BKR-voorzitter Peter van den Bosch maakt zich zorgen over jongeren. "Zij hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, een vaak forse studieschuld, de werkloosheid onder jongeren neemt toe en zij worstelen met hun onzekere financiële positie."

Meer problemen in toekomst

Ook sluit hij niet uit dat de afname van betalingsproblemen te maken heeft met de coulante opstelling van schuldeisers in coronajaar 2020.

"Veel kredietaanbieders, zoals banken, [zijn] op dit moment coulanter dan normaal en er zijn veel preventieve betalingsregelingen getroffen. De verwachting is dat het aantal betalingsproblemen in de toekomst toeneemt", zegt Van den Bosch. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van