Jaar later

Corendon zegt vakantievouchers nog niet te kunnen terugbetalen

13 maart 2021 13:39 Aangepast: 13 maart 2021 14:51
Een toestel van Corendon op Schiphol. Beeld © ANP

De vervaldatum van de eerste vakantievouchers, die vorig jaar vanwege corona werden uitgegeven, nadert. Deze week moeten de eerste vouchers worden uitbetaald. Maar reisorganisatie Corendon laat nu aan klanten weten nog niet met cash over de brug te kunnen komen. 'Ik wil gewoon mijn geld terug.'

Bertram van Dijk en zijn vrouw zijn verbijsterd. Op 24 maart zou het Nieuwegeinse stel geld terug moeten krijgen van Corendon. Maar een mail van de reisorganisatie afgelopen week, zet die belofte op losse schroeven.

'Ze hadden ons ook meteen terug kunnen betalen'

"Ze schuiven hun belofte met gemak opzij", zegt Van Dijk. Hij heeft zwart op wit dat Corendon hen 1680 euro terug gaat betalen voor hun reis naar Bali, maar wanneer die betaling gaat gebeuren, wordt niet genoemd. "Terwijl ze al een jaar lang ons geld en dat van anderen hebben om verstandige dingen mee te doen. Ze plaatsen advertenties in de krant en doen nieuwe beloften voor reizen. En wij zitten met de gebakken peren."

Van Dijk en zijn vrouw zijn niet de enigen. Ook Martijn Pelzer en zijn vriendin uit Bocholtz krijgt nog ruim 1500 euro terug van de reisorganisatie. "We snappen echt wel dat zij het ook niet makkelijk hebben. Maar ja, ze hadden ons ook meteen terug kunnen betalen. Een jaar geleden was er nog geen eens sprake van een fonds."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vervaldatum vouchers in zicht, maar wachten is op goedkeuring uit Brussel

Miljoenen in voucherfonds

In een mail naar de gedupeerde klanten noemt Corendon als belangrijkste reden voor de vertraging het voucherfonds dat nog niet actief is. 

Om (kleine) reisorganisaties tegemoet te komen, heeft het kabinet een voucherfonds opgericht. In die pot zit 400 miljoen euro, die de branche kan gebruiken als overbruggingskrediet in de vorm van een lening. Die lening, met een maximum van 80 procent van de voucherwaarde, moet binnen zes jaar terugbetaald worden, met rente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Garantiefonds dekt coronavoucher tot juni, maar middelen beperkt

Terugbetalen

Het wachten is alleen op een fiat uit Brussel. Omdat het om overheidsgeld gaat en dus ongeoorloofde staatssteun op de loer ligt, moet de Europese Commissie zijn goedkeuring geven. De kans dat die goedkeuring er komt is groot, want eerder kreeg Denemarken goedkeuring voor een vergelijkbare regeling.

Het fonds had half maart operationeel moeten zijn, stelt Corendon in de klantmail. "Voor de meeste reisbedrijven, en ook voor ons, is het voucherfonds een voorwaarde om de vouchers te kunnen terugbetalen." De reisorganisatie verwacht maximaal één tot twee weken nadat het fonds operationeel is, te kunnen beginnen met het terugbetalen van de vouchers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisorganisatie Corendon leent tientallen miljoenen met garantie van de overheid

Uitzonderlijke omstandigheden

Bij de Consumentenbond zijn de afgelopen tijd veel klachten binnengekomen over Corendon, zegt woordvoerster Babs van der Staak. "De regel is dat je bij annulering van een vlucht binnen een week moet terugbetalen. Bij een pakket binnen twee weken. Er is sprake van uitzonderlijke omstandigheden, daarom keurde de ACM deze vouchers destijds goed."

De vouchers zijn nu een jaar gedoogd, zegt ze. "Op voorwaarde dat reisorganisaties binnen een jaar terug zouden betalen. En nu is het zover en nu krabbelen ze terug. Ik snap het, ze moeten in deze tijd zichzelf overeind houden, maar nu zijn we al een jaar verder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegoedbon reddingsboei voor reisorganisaties in financieel zwaar weer

'We zijn een jaar verder'

Uitzonderlijke omstandigheden of niet, Bertram van Dijk heeft er weinig boodschap aan. "Destijds hadden we alle begrip voor de situatie. In die periode wilden we de reisbranche natuurlijk ook niet stuk laten gaan. Maar we zijn nu een jaar verder. Ze hebben al die tijd gehad om te kijken hoe ze ons zouden kunnen terugbetalen. Voor mijn part in termijnen. Nu wil ik gewoon mijn geld terug."

Topman Steven van der Heijden van Corendon snapt heel goed dat de gedupeerden er helemaal klaar mee zijn. "We hebben al voor 15 miljoen euro aan vouchers terugbetaald. We hebben nu echt dat garantiefonds nodig. Het gaat om zo'n 7000 voucherhouders wiens voucher verloopt tussen 16 en 23 maart. Daar komen de weken daarna nog duizenden bij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gesteund KLM koopt bedrijf om pakketreizengigant te worden

Hoe dan ook geld terug

Andere reisorganisaties zijn pas op latere data begonnen met het aanbieden van vouchers, zegt Van der Heijden. "Dus eigenlijk worden we gestraft omdat we de eerste waren. Als we niet terugbetalen, kan de Autoriteit Consument en Markt ons boetes opleggen. Dat zou ik echt onrechtvaardig vinden."

Hij benadrukt dat mensen hoe dan ook hun geld terug krijgen. "Alles staat klaar. Als het fonds over de brug komt, dan kunnen we uitbetalen. En stel, in het zeer uitzonderlijke geval dat wij omvallen, dan krijgen de gedupeerden hun geld terug via het Garantiefonds."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van