Nieuwe vakantie of geld terug

Vervaldatum vouchers in zicht, maar wachten is op goedkeuring uit Brussel

11 maart 2021 17:51 Aangepast: 13 maart 2021 12:02
Vakantiegangers hebben voor 600 miljoen euro aan vouchers uitstaan. Beeld © ANP

D-day voor de reisbranche nadert. Vanaf 16 maart kunnen de eerste Nederlandse vakantiegangers hun reisvoucher omwisselen voor geld. Met name kleine reisorganisaties maken zich grote zorgen dat reizigers daar massaal gebruik van maken, want de kas is vrijwel leeg. Een noodfonds moet uitkomst bieden.

De wereldkaart kleurde afgelopen jaar oranje en rood als gevolg van de coronapandemie. Honderdduizenden Nederlanders zagen hun vakantie daardoor in het water vallen. Veel reisorganisaties gaven hun klanten een voucher, als alternatief voor directe terugbetaling.

600 miljoen aan vouchers

Deze tegoedbon geeft reizigers recht op een nieuwe vakantie of volledige geldteruggave na een jaar. En dat jaar is volgende week verstreken, al volgt de bulk in april en mei. Er staat totaal voor zo'n 600 miljoen euro aan vouchers uit, zeggen Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en reisbrancheorganisatie ANVR.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel klachten over tickets en vouchers bij coronavakantiemeldpunt

Uit onderzoek van rechtsbijstandsverzekeraar Arag blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders hun geld opeist zodra de voucher verlopen is. Eén op de drie overweegt zelfs een rechtszaak mocht de reisonderneming niet over de brug komen. Hierdoor zouden met name kleine reisorganisaties in geldnood komen.

Voucherfonds

Om die groep tegemoet te komen, heeft het kabinet een voucherfonds opgericht. In die pot zit 400 miljoen euro, die de branche kan gebruiken als overbruggingskrediet in de vorm van een lening. Die lening, met een maximum van 80 procent van de voucherwaarde, moet binnen zes jaar terugbetaald worden, met rente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zon, zee en vouchers: dit zijn je rechten als je nu een vakantie boekt

Het wachten is alleen op een fiat uit Brussel. Omdat het om overheidsgeld gaat en dus ongeoorloofde staatssteun op de loer ligt, moet de Europese Commissie zijn goedkeuring geven. De kans dat die goedkeuring er komt is groot, want eerder kreeg Denemarken goedkeuring voor een vergelijkbare regeling.

Reiziger verleiden

De ANVR hoopt dat voucherhouders er de komende maanden voor kiezen om hun voucher in te wisselen voor een nieuwe reis, en niet hun geld terugvragen. Verleiding is daarbij het toverwoord, zegt een woordvoerder. Zo kunnen reisaanbieders hun annuleringsvoorwaarden verruimen of een korting aanbieden. "Maar dat is aan de reisonderneming zelf."

De reisbrancheorganisatie benadrukt dat de mensen die hun voucher inzetten opnieuw onder SGR-garantie vallen en dus altijd recht hebben op hun geld mocht de reis opnieuw worden geannuleerd. "Je zit dus aan alle kanten safe."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van