Personal finance

Verhogen minimumloon pakt gunstigst uit bij linkse partijen

10 maart 2021 07:28 Aangepast: 10 maart 2021 07:31
Foto ter illustratie Beeld © Getty

In praktisch ieder verkiezingsprogramma is het voornemen terug te vinden om het minimumloon te verhogen. Hoeveel die verhoging je als werkende oplevert, verschilt alleen nogal per partij.

In het kort zijn in de partijprogramma's drie smaken te onderscheiden: een minimumloon dat standaard is gebaseerd op een 36-urige werkweek; variant 2 waarin het op 36 uur werkende salaris wordt aangevuld met een loonsverhoging van 10 procent of meer; en de derde smaak: het verhogen van het minimumloon met 10 procent of meer.  

Momenteel wisselt het minimumloon, omdat het afhankelijk is van de sector waar je werkt en de cao-afspraken die voor die sector gelden. In supermarkten is een volledige werkweek bijvoorbeeld 40 uur. In de horeca en de glastuinbouw is dat 38 uur per week. Des te langer de werkweek, des te lager het minimumloon.

(tekst gaat door onder video)

Een schepje erbovenop

In de eerste variant wordt de berekening van het minimumuurloon standaard gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Bij vijf partijen gaan daarvoor de handen op elkaar: CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en SP. 

In smaak 2 wordt het minimumloon ook nog eens verhoogd met 10 procent. Onder andere ChristenUnie en D66 willen deze variant invoeren. De PvdA wil deze variant, plus een generieke loonsverhoging van 13,3 procent. De SP doet er zelfs nog een schepje bovenop met een loonsverhoging van 22,3 procent. 

Het verhogen van het minimumloon met 10 procent, smaak 3, waarbij de duur van de werkweek wisselt, is terug te vinden in de plannen van de VVD, DENK en 50Plus. GroenLinks pleit voor een verhoging van 20 procent.  

Het minimumuurloon nu

Werkenden van 21 jaar of ouder, die geen zzp'er zijn, hebben recht op het minimumuurloon. Per 1 januari 2021 ziet dat er zo uit:

  • maandelijks: 1.684,80 euro
  • wekelijks: 388,80 euro
  • per uur: 9,72 euro
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een Europees minimumloon? 'Brussel moet zich niet bemoeien met lonen'

Paar duizend euro

HR-dienstverlener Visma Raet berekende wat deze verhogingen de ontvanger van het minimumloon netto oplevert per jaar. De dienstverlener ging daarbij uit van een situatie waarin de werkende met een partner in een sociale huurwoning woont, met twee kinderen. De bijbehorende toeslagen zijn meegenomen in de berekeningen. 

Het gunstigste scenario is bij de linkse partijen te vinden. Door de plannen van de SP en GroenLinks komt het minimumuurloon boven de door FNV zo gewenste 14 euro uit. Dat levert een jaarlijkse inkomensstijging op van ruim 6200 euro.  

Andere factoren

Een basis van 36 uur plus een loonsverhoging van 10 procent levert onderaan de streep zo'n 3375 euro extra op. Enkel een loonsverhoging van 10 procent 'maar’ 1790 euro. 

Visma Raet tekent wel aan dat in hun berekening geen rekening is gehouden met bijvoorbeeld pensioenpremies of inkomstenbelasting; factoren die ook van invloed zijn op je nettosalaris en die in veel verkiezingsprogramma's worden aangepakt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PvdA: verhoog minimumloon met één euro per uur

Lastenstijging voor werkgever

Voor de werkende lijkt een hoger minimumuurloon gunstig uit te pakken, voor de werkgever die dit extra salaris moet ophoesten is het een stevige extra kostenpost. Ook daar boog Visma Raet zich over. De werkgeverslasten stijgen met 10 procent als het minimumloon met 10 procent wordt verhoogd. 

Een basis van 36 uur plus 10 procent levert een lastenstijging van 11 procent op. Een verhoging van het minimumuurloon naar 14 euro drukt het zwaarst op de werkgevers: hun lasten stijgen daardoor met 33 procent. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van