Vatbaar voor corruptie

Consulaat VS ontslaat leidinggevende wegens torenhoge belastingschuld

08 maart 2021 12:47 Aangepast: 08 maart 2021 13:58
Volgens de VS was een leidinggevende op het consulaat in Amsterdam vatbaar voor corruptie. Beeld © ANP

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam heeft een leidinggevende op de visum-afdeling ontslagen, omdat zij een belastingschuld van 175.000 euro bleek te hebben. Volgens haar werkgever zorgde dat voor een onaanvaardbaar veiligheidsrisico.

De Nederlandse vrouw werkte sinds 2005 voor het consulaat, op de afdeling die de uitgifte van visa verzorgt. Daar gaf zij leiding aan zeven stafmedewerkers.

Torenhoge belastingschuld

Begin 2019 werd de vrouw op staande voet ontslagen, nadat bleek dat zij tien jaar lang geen belasting had betaald in Nederland. Daardoor had zij een belastingschuld van 175.000 euro opgebouwd.

Zeven jaar geleden zou zij bovendien tegen het consulaat hebben gelogen, dat zij met haar belastingadviseur in overleg was met de fiscus om de situatie op te lossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

De vrouw ging met het ontslag niet akkoord, en stapte naar de rechter. Aanvankelijk met succes, want in maart 2020 oordeelde de kantonrechter in Den Haag dat zij niet ontslagen had mogen worden. Het consulaat moest de vrouw weer aan het werk laten, en haar het achterstallige salaris betalen.

Veiligheidsrisico

Daartegen ging de werkgever in hoger beroep, waarbij ze zich beriep op zogenoemde 'immuniteit van jurisdictie'. Nederlandse rechters zouden volgens de VS onbevoegd zijn om zich over het ontslag uit te spreken, omdat in de arbeidsovereenkomst staat dat deze mag worden opgezegd als de veiligheid van de VS in het geding komt.

Daarvan zou in dit geval sprake zijn, omdat de hoge belastingschuld de vrouw vatbaar kan maken voor corruptie en chantage. Zo zou iemand haar, volgens de advocaat van de VS, kunnen aanbieden 'om te 'helpen' met haar belastingschuld in ruil voor gunsten, bijvoorbeeld het verlenen van assistentie bij het faciliteren van het visumproces of het doorspelen van gevoelige informatie'.

Sleutelfiguur

Daarbij speelde een rol dat het consulaat de vrouw beschouwde als een 'sleutelfiguur' op de visumafdeling, 'met toegang tot alle relevante en complexe visadossiers, alsmede tot de zeer gewilde blanco visa'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse ambassade mag brokkenpiloot niet ontslaan

De werkneemster voerde daartegen aan dat zij geen beslissingsbevoegdheid had over het verlenen van visa, en een uitstekende staat van dienst had.

Onbevoegd

In tegenstelling tot de kantonrechter die het beroep van de VS op immuniteit van jurisdictie had afgewezen, oordeelde het gerechtshof in Den Haag onlangs dat de Nederlandse rechter in deze zaak toch onbevoegd is.

Het verweer van de vrouw dat haar rol door haar werkgever was overdreven, achtte het Haagse hof onvoldoende. Voor zover het hof er toch iets over te zeggen heeft, vond het ten slotte dat ontslag gezien de omstandigheden geen te zware maatregel is.

Juridische kosten

Dat betekent dat de vrouw toch ontslagen mocht worden. Tot overmaat van ramp moet zij nu ook opdraaien voor een deel van de juridische kosten die de VS voor beide rechtszaken maakte, samen bijna 3.700 euro.

Haar advocaat, Glenn Haulussy, heeft zijn cliënte aangeraden om naar de Hoge Raad te stappen. "Volgens het gerechtshof is de Nederlandse rechter niet bevoegd, maar ik ben het daar niet mee eens. Het wordt voor ambassades en consulaten zo wel heel makkelijk om werknemers van hun arbeidsrechtelijke bescherming af te houden. Dit is een principiële zaak, die zeker voor cassatie in aanmerking komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezorgdheid om inreisverbod VS voor 'terreuradvocaten'

Volgens de advocaat ontstond de hoge belastingschuld omdat de vrouw tien jaar in de veronderstelling verkeerde dat zij als werkneemster van het Amerikaanse consulaat geen belasting in Nederland hoefde te betalen.

De advocaat van de VS was vandaag niet beschikbaar voor commentaar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van