Oldtimers

Als belegging of om lekker mee te toeren, de klassieke auto is in trek

04 maart 2021 11:57 Aangepast: 04 maart 2021 12:10
Klant Hans van den Broek (links) krijgt uitleg over de klassieke auto die hij wil kopen. Beeld © RTL Z

Porsches, Bugatti's maar ook speciale edities van de Volkswagen Kever. De klassieke auto wint aan populariteit in Nederland. Niet alleen omdat het een goed beleggingsobject kan zijn, ook corona speelt een rol.

Door de coronamaatregelen en de lockdowns gingen we er het afgelopen jaar weinig op uit. Ook vakanties naar het buitenland zaten er niet in.

Het geld dat we daarmee overhielden, staken we niet alleen in de tuin en de spaarpot van de kinderen, maar ook steeds vaker in klassieke auto's.

Relatief grote stijging

"Afgelopen jaar steeg de verkoop van klassiekers met 10 procent", zegt Tom Huyskens, woordvoerder van Bovag. "Mensen waren in coronatijd op zoek naar een nieuwe hobby en hadden daarvoor tijd en geld over." 

In 2016 werden krap 17.500 gebruikte auto's (ouder dan 40 jaar) verkocht. In 2019 was dat gestegen naar 18.757; vorig jaar gingen bijna 21.000 oldies over de toonbank. Jaarlijks worden in Nederland zo'n 2 miljoen gebruikte auto's verkocht. Het aandeel oldtimers is dus niet zo hoog, maar toch, zegt Huyskens, is het een relatief grote stijging.

Henk van den Broek (blauwe jas) wil een deel van zijn spaargeld investeren in een klassieker. Hij heeft zijn oog laten vallen op een Austin Healey Frogeye, die voor zo'n 30.000 euro te koop staat. 'Niet om aan te klussen hoor, alleen om mee te toeren.' Henk van den Broek (blauwe jas) wil een deel van zijn spaargeld investeren in een klassieker. Hij heeft zijn oog laten vallen op een Austin Healey Frogeye, die voor zo'n 30.000 euro te koop staat. 'Niet om aan te klussen hoor, alleen om mee te toeren.'

Sommige mensen kopen zo'n auto als hobbyproject, om er lekker aan te sleutelen, andere mensen willen vooral lekker toeren, ziet Huyskens. En dan zijn er mensen die een oldtimer als beleggingsobject zien. Vanwege de lage rentestand levert sparen weinig op en steekt men het geld liever in paardenkrachten.

Jeugdsentiment speelt een rol

Dat is al een paar jaar bezig, zegt Huyskens. "We zien dat de mooie en gewilde oldtimers in waarde stijgen. Dat zijn bijvoorbeeld exclusieve modellen, waar maar een beperkt aantal van is gemaakt, of juist een model waar heel veel vraag naar is. Een speciale editie van de Kever, bijvoorbeeld."

Wereldwijd is er al jaren veel interesse in Porsches. "De waarde van die auto's ging door het dak en is pas sinds kort gestabiliseerd. Nu zie je in Nederland dat de Japanse klassieke auto in opkomst is. Die kwamen in de jaren 70 voor het eerst naar Nederland," aldus Huyskens. Jeugdsentiment speelt daarbij zeker een rol, voegt hij toe. "Ik kijk zelf altijd met een schuin oog of ik de Toyota Celica zie die mijn vader had toen ik in 1978 werd geboren." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van