Ga naar de inhoud
Beetje herstel in tweede helft 2020

36.000 meer werkloze jongeren na uitbreken coronacrisis

Beeld © ANP

De werkloosheid onder jongeren is in de laatste drie maanden van 2020 gestegen, ten opzichte van een jaar eerder. Zo'n 36.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar hadden geen werk, maar zochten wel actief naar een baan.

De coronacrisis is een belangrijke oorzaak van de stijgende werkloosheid onder jongeren. De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de lockdowns en contactbeperkingen. En in die sector verdwenen dan ook de meeste banen en baantjes. Vooral kelners, barpersoneel en keukenhulpen kwamen zonder werk te zitten. 

In de supermarkt lag het werk juist voor het oprapen. Supermarkten mochten tijdens de lockdowns wel open blijven. Vooral tijdens de eerste lockdown sloegen hamsterende klanten veel houdbare producten in. De schappen waren daarom snel leeg. Vulploegen moesten opschalen. Er waren in 2020 16.000 meer vakkenvullers aan het werk dan in 2019. 

Tweede helft beter

In de tweede helft van 2020 ging het wel weer iets beter. In het tweede kwartaal van vorig jaar daalde de zogeheten 'arbeidsparticipatie' van meer dan 65 procent naar zo'n 60 procent. In de tweede helft steeg die weer naar bijna 63 procent.