28.000 mensen te weinig

Probleem voor energietransitie: 'Tekort van tienduizenden vakmensen dreigt'

27 februari 2021 12:13 Aangepast: 27 februari 2021 12:27
Een windmolen in aanbouw. Beeld © Flip Franssen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, zal Nederland de komende jaren tienduizenden mensen extra nodig hebben met een technische beroepsopleiding. Maar zoals het er nu voorstaat, gaat het aantal mensen met de juiste opleiding juist dalen. Daarvoor waarschuwen onderzoeksbureau Ecorys en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Ecorys berekende dat als Nederland in 2030 de doelstellingen van het klimaatakkoord wil halen (49 procent minder CO2-uitstoot in 2030) er zo'n 23.000 extra werknemers nodig zijn die daarvoor het benodigde werk kunnen doen. Als we voor 55 procent minder uitstoot gaan, zijn dat er zelf 28.000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet presenteert klimaatakkoord: dit is wat we ervan gaan merken

Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die zonnepanelen kunnen installeren, windmolens kunnen plaatsen en laadpalen aan kunnen sluiten, om maar eens wat te noemen.

Maar de trend gaat juist de andere kant op volgens de onderzoekers. Zij verwachten dat het aantal mbo-studenten met een technische opleiding de komende jaren zal dalen met 24.000 en ook het aantal gediplomeerden met een hbo-opleiding in de techniek neemt naar verwachting af. 

Actief beleid nodig

"Om de energietransitie te doen slagen, is er naast klimaatbeleid dus ook actief arbeidsmarktbeleid noodzakelijk. Er zijn tienduizenden vakmensen nodig. Deze mensen moeten met hun kennis en kunde de energietransitie uiteindelijk in de praktijk gaan brengen", schrijven de onderzoekers.

Om die problemen op te lossen, zullen er dus maatregelen genomen moeten worden. Daarvoor dragen Ecorys en de NVDE een aantal suggesties aan. Ten eerste zou er nog wat gewonnen kunnen worden op het gebied van de productiviteit. Immers, door efficiënter te werken kun je meer doen met minder mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met deze opleidingen heb je de meeste kans op een baan

Maar dat is naar verwachting niet voldoende. De organisaties willen dat de overheid ervoor zorgt dat meer studenten in de juiste opleidingen instromen en dat bestaande werknemers worden omgeschoold

Geen collegegeld, bonus voor meisjes

"Er zijn maatregelen nodig om vele jongeren en omscholers te laten zien hoe mooi het is om in de energietransitie te werken en ze daarvoor toe te rusten", aldus Olof van der Gaag, directeur Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Hij pleit ervoor om het collegegeld voor technische mbo-opleidingen af te schaffen en meisjes nog een extra bonus te geven. "Verder pleiten wij voor een omscholingsfonds, voor mensen die hun baan verliezen in de oude energievoorziening of nu bijvoorbeeld werkloos worden door Corona", schrijft Van der Graag.

Een extra voordeel van een technische mbo-opleiding is dat je volgens de onderzoekers bijna gegarandeerd een baan kunt vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van