Ga naar de inhoud
Van piloot tot lifestylecoach

Deze 54 beroepen kun je momenteel beter links laten liggen

Beeld © ANP Foto

Wie piloot, uitvaartmedewerker of lifestylecoach wil worden, kan zich misschien beter even bedenken. In deze en nog 51 andere beroepen is momenteel namelijk bar weinig werk te vinden. En dat komt niet alleen door corona.

Uitkeringsinstantie UWV dook in de eigen vacaturecijfers en heeft een lijst gepubliceerd met 54  beroepen waar je nu weinig kans hebt op een baan, verdeeld over 13 sectoren. 

UWV keek daarvoor naar het aantal vacatures voor een functie in verhouding tot het aantal werkzoekenden. Het overzicht is gebaseerd op cijfers van najaar 2020, midden in de coronatijd dus.

Beroepen met een lage baankans

 • Administratief (Financieel) administratief medewerker, (ondersteunend) secretaresse, postmedewerkers, personeelsplanners, baliemedewerker bij een bank
 • Commercieel Accountmanagers reclame, reclame- en marketingmedewerkers, communicatie- en pr-adviseurs, managers sales/marketing/reclame, managers uitzend- en wervingsbureaus
 • Cultuur, media en vormgeving Bibliotheekmedewerkers, museummedewerkers, musici/acteurs/artiesten, drukwerkvoorbereiders, productieassistent tv/theater, audiovisuele technici, servicemedewerker bios/theater, grafisch vormgevers, multimedia- en webdesigners
 • Sport en vitaliteit Fitnesstrainers en sportinstructeurs Lifestylecoaches
 • Horeca Bediening en barpersoneel, hotelreceptioniste en -portier, bedrijfsleiders horeca
 • Facilitair Conciërges, receptionisten/telefonisten, medewerker bedrijfsrestaurant, facilitair manager, instellingskok
 • Transport en logistiek Taxichauffeur, conducteurs, manager expeditie en distributie, buschauffeurs, stewards, piloten
 • Evenementen en reizen Reisadviseurs, reisleiders, evenementorganisatoren
 • Verzorging Kappers, uitvaartmedewerkers, masseurs, schoonheidsspecialisten, dierverzorgers
 • Detailhandel Verkoper non-food (bijvoorbeeld boeken of kampeerartikelen), etaleur, bedrijfsleider fashion
 • Onderwijs en pedagogische functies Onderwijsassistenten basisonderwijs, docenten vo/mbo kunstvakken, trainers communicatieve vaardigheden
 • Sociaal en welzijn Activiteitenbegeleiders, sociaal werkers

UWV licht in dit document per sector toe waarom er zo weinig kans op een baan is. 

Te populair beroep

Sommige beroepen op de lijst bieden al langer minder goede baankansen, bijvoorbeeld omdat ze te maken hebben met digitalisering en automatisering. Denk aan bibliotheekmedewerkers en grafisch vormgevers.

Ook zijn er beroepen die al jaren ontzettend populair zijn onder studenten en werkzoekenden, maar waar gewoon niet zoveel banen in zijn, zoals dierverzorger of docent kunstvakken. 

Waarom
Lees ook:
Waarom omscholing succesvol is (en voor wie)

Gevolg van corona

Anderzijds zijn er sectoren die - direct of indirect - hard door de coronacrisis zijn geraakt en waar nu in ieder geval tijdelijk minder werk in is. Dat geldt voor de horeca, de kappersbranche, maar ook commerciële beroepen in de reclame en de marketing. 

Het is wel goed denkbaar dat de baankansen in deze sectoren weer opbloeien als de coronamaatregelen blijvend worden versoepeld, denkt het UWV.

Veel thuiswerken

"Toch zullen er ook branches zijn, zoals de cultuur- en evenementensector en de luchtvaart, die zó hard getroffen zijn en zo erg in de problemen zijn gekomen dat we verwachten dat het lastig wordt om daar de komende tijd personeel aan te nemen", zegt arbeidsmarktadviseur bij UWV Freek Kalkhoven. 

Dat geldt ook voor de facilitaire hoek, vult hij aan. "Door het vele thuiswerken komen mensen minder in kantoren en is er minder behoefte aan bijvoorbeeld werknemers in het bedrijfsrestaurant."

Hij raadt mensen in deze sectoren dan ook aan om zich in ieder geval alvast te oriënteren op een eventuele andere baan. 

Baankansen
Lees ook:
Baankansen gigantisch na hoger onderwijs: bijna iedereen aan het werk

Sven D'Fonseca heeft dat noodgedwongen al moeten doen. Hij werkte als piloot bij Wizzair toen de coronacrisis uitbrak. "Er moesten 1000 mensen uit en ik was daar een van. Maar ja, ik heb een hypotheek, drie kinderen en een studieschuld die moet worden afgelost."

Hoofd boven water

Voordat hij bij Wizzair aan de slag kon, werkte hij eventjes via een aannemer in de bouw. En nu weer. "Die ken ik via mijn neef en heb ik opnieuw benaderd. Het is op zich prima werk, maar wel echt om het hoofd boven water te houden. Er is als piloot nu gewoon niks te vinden."

Maar ook als het wel weer aantrekt in de luchtvaart weet D'Fonseca niet zeker of hij piloot kan blijven. "Als je nergens in dienst bent, moet je zelf de licenties betalen om je vliegbrevet geldig te houden. Ik weet niet of dat lukt. Maar als het niet lukt, moet ik wel mijn droom opgeven."

Op
Lees ook:
Op zoek naar werk in coronatijd? Hier vind je die baan wel

Voor Dominic Bennis pakte een noodgedwongen baanwissel juist heel goed uit. Tot eind vorig jaar werkte hij als nachtmanager bij Holland Casino, waar hij de croupiers en de bewaking aanstuurde. Door de coronacrisis verloor hij zijn baan. 

'Heel tof'

"Toen ben ik goed gaan nadenken wat ik wilde. Ik kwam elke keer uit op veel contact met mensen en het liefst iets met eten. Maar ja, dat zijn vooral horecafuncties en daarin is het lastig werk vinden. Toen las ik in de krant over de omscholingscursus van supermarkt Dirk van den Broek tot assistent-filiaalmanager."

Dat leek Bennis wel wat. Inmiddels heeft hij zijn omschoolweek gehad. "Het is heel tof", zegt hij. "Ik heb contact met iedereen: van klant tot vulploeg tot chauffeurs die komen leveren. Er staat assistent-manager op mijn naambordje, maar het is echt niet zo dat ze zeggen: hier heb je de sleutels en succes ermee."

Omscholing
Lees ook:
Omscholing als wapen tegen meer werklozen: zo pak je het aan

Omscholen tot vakmensen

Hoe ervaren werkgevers zulke loopbaanoverstappers? Voor Henny de Haas, algemeen directeur van Hoppenbrouwers Techniek, is het een manier geworden om nieuw personeel te werven. Vorig jaar nam zijn bedrijf, met in totaal 1500 werknemers, 65 mensen aan uit andere branches.

"Vroeger was de gedachte: het is te laat om nog te investeren in mensen van 25, 35 jaar oud. Nu zijn we juist heel bewust met deze overstappers bezig en hebben we onze organisatie erop ingericht om ze binnen een paar maanden om te scholen tot vakmensen."

Motivatie is alles

Of iemand nou kok is geweest, vrachtwagenchauffeur of administratief medewerker: motivatie is het allerbelangrijkste bij een overstap, zegt De Haas. "Ze hoeven geen speciale skills te hebben, al moeten ze natuurlijk wel een gezonde werkhouding hebben. Als ze willen, kunnen ze het allemaal. En meestal willen ze ook echt, want de uitstroom is bij deze groep veel lager dan bijvoorbeeld de mbo'ers die bij ons in dienst komen."

Bekijk ook deze video: banenverlies is onvermijdelijk na de coronacrisis

02:40
Als de NOW-regeling wordt gehandhaafd, behouden mensen hun baan, maar gaan bedrijven failliet. Als de ontslagboete verdwijnt, loopt de werkloosheid waarschijnlijk hard op.