Dalende prijzen

CBS: energierekening dit jaar gemiddeld 60 euro lager

19 februari 2021 00:02 Aangepast: 19 februari 2021 07:04

Nederlandse huishoudens zijn dit jaar waarschijnlijk minder kwijt aan energie dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening dit jaar uit op 1513 euro. Dat is bij een gemiddeld verbruik 60 euro minder dan vorig jaar.

Procentueel zijn huishoudens jaarlijks 3,8 procent minder kwijt aan de energierekening. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan lagere energieprijzen.  

Tariefdaling

En die prijzen daalden vooral weer doordat de variabele leveringstarieven van gas en elektriciteit omlaag gingen, het bedrag dat je betaalt per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit. Voor gas daalde dit tarief met bijna 18 procent, voor elektriciteit met ruim 9 procent.  

Op jaarbasis levert dat een besparing op van 68 euro (voor gas) en 18 euro (voor elektriciteit), samen 86 euro. Daartegenover staat een prijsstijging voor de vaste leveringskosten van energie. Een huishouden is hieraan in 2021 gemiddeld 6 euro meer kwijt voor gas en 20 euro voor elektriciteit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energierekening daalt flink door coronacrisis: gas 20 procent goedkoper

Thuiswerken

De gemiddelde afname van gas en elektriciteit van energiemaatschappijen daalt al jaren, onder meer door het plaatsen van zonnepanelen en door energiezuinigere huizen en apparaten.

Het CBS verwacht dat deze trend wordt doorgezet. In ieder geval op de lange termijn, want door de coronacrisis en het bijbehorende thuiswerken zou het goed kunnen dat het energieverbruik in 2021 juist toeneemt. 

Daar komt het winterweer nog bij. De vrieskou die Nederland onlangs een week in zijn greep hield, kost een huishouden gemiddeld 20 euro extra aan stookkosten (in ieder geval als je met gas stookt). Al is het niet direct te zeggen of je energierekening op jaarbasis daardoor omhoog gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zachte winter: veel mensen krijgen geld terug van de energiemaatschappij

1 euro extra

De belastingen die huishoudens over de aan hen geleverde energie moeten betalen, hebben in 2021 nauwelijks effect op de energierekening, zegt het CBS. De energiebelasting op gas gaat omhoog, maar die op elektriciteit gaat omlaag. Ook is de gemiddelde teruggave energiebelasting hoger, waardoor we per saldo jaarlijks ongeveer 1 euro extra kwijt zijn.  

De energierekening daalt voor nagenoeg alle huishoudens. Maar, zegt het CBS, de totale energierekening verschilt wel sterk per huishouden en woonvorm. Stookgedrag, leefpatroon, het gebruik van energiezuinige apparaten, maar ook de isolatie van een huis en het woningtype hebben allemaal invloed op de energiekosten. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van