Ook diesel duurder

Benzineprijs ondanks corona op 1,80 euro: 'Zal nog verder stijgen'

18 februari 2021 11:24 Aangepast: 18 februari 2021 11:34
De prijs van benzine bestaat voor ruim 60 procent uit accijns en btw. Beeld © ANP HH / Peter Hilz

De adviesprijs voor euro95 benzine is vandaag 1,801 euro. Het is voor het eerst sinds begin vorig jaar dat je aan de pomp zoveel kwijt bent. We hebben nog geluk dat de dollar zo goedkoop is ten opzichte van de euro, anders waren we nog meer kwijt geweest.

Net als de prijs van benzine zijn ook de prijs van diesel en lpg op het hoogste punt in een jaar tijd.

Omdat oliemaatschappijen liever de prijs van benzine en diesel verhogen voordat de olieprijs omhoog gaat, zal de prijs aan de pomp de komende tijd nog wat hoger zal worden, denkt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief UnitedConsumers. Dit houdt al sinds 2001 de brandstofprijzen in de gaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs op hoogste punt sinds maart door 'vaccin-optimisme'

Het record voor euro95 uit oktober 2012 van 1,8895 euro zullen we niet halen, denkt hij.

Hogere olieprijs

De hogere brandstofprijzen komen voor een deel doordat de olieprijs is gestegen. Medio februari vorig jaar was de olieprijs circa 55 dollar (46 euro) en nu is dat 10 dollar meer.

Door corona daalde de olieprijs vorig voorjaar flink, omdat we minder gingen autorijden en vliegen. Maar olieproducerende landen hebben met elkaar afgesproken om minder olie op te pompen om de olieprijs te stutten. Door dat lagere aanbod is de olieprijs weer gaan stijgen.

Nu bestaat benzineprijs voor maar liefst 44 procent uit accijns en voor nog eens 17 procent uit btw

Verder neemt in andere delen van de wereld, zoals in India, de bevolking toe en dat zorgt ook voor vraag naar olie, aldus Van Selms.

Adviesprijs

Bij de prijs van 1,801 euro per liter euro95 gaat het om de adviesprijs van grote oliemaatschappijen zoals Shell en BP, legt Van Selms uit. Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Op de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs, zegt hij.

Benzinestations aan de snelweg hebben namelijk vaak hogere kosten, zodat korting geven lastig is. Verder gaan veel automobilisten niet van de snelweg af om een benzinestation te zoeken, want dat kost tijd, en voor leaserijders maakt het vaak niet uit wat de prijs is want hun baas betaalt, legt van Selms uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'1 op de 6 verkochte auto's is nu elektrisch'

Toch is de adviesprijs ook belangrijk voor pompen die korting geven. Die korting is namelijk een paar cent ten opzichte van de adviesprijs. Als de adviesprijs omhoog gaat, dan ga je dus ook bij benzinestations waar je korting krijgt meer betalen.

Accijns en btw

De olieprijs bepaalt overigens maar voor een deel de prijs die wij aan de pomp betalen. Het grootste deel van de prijs van benzine en diesel wordt bepaald door de overheid doordat er accijns en btw wordt geheven.

Nu bestaat benzineprijs voor maar liefst 44 procent uit accijns en voor nog eens 17 procent uit btw. Dat is bij elkaar dus 61 procent. Bij diesel is dat 51 procent.

Alleen bij lpg bepaalt de overheid minder dan de helft van de prijs aan de pomp: nu zo'n 36 procent.   

Geluk door zwakke dollar

Omdat de olieprijs in dollars is, maakt het voor ons ook uit hoe duur de dollar is in vergelijking met de euro. Nu is de dollar minder waard in vergelijking met de euro dan een jaar geleden, en dat drukt de prijs van olie in euro's.

Als de dollar niet zo zwak zou zijn, dan zou voor ons de olieprijs en daarmee de prijs van benzine nog wat hoger zijn, aldus Van Selms.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van