Rekening à 8000 euro

ACM waarschuwt: pas op voor veel te dure onbetrouwbare slotenmakers

16 februari 2021 14:29 Aangepast: 16 februari 2021 14:50
Een échte slotenmaker aan het werk, in 2017. Beeld © Archieffoto ANP

De ene slotenmaker is de andere niet. En als je pech hebt, krijg je net de verkeerde aan je deur, met een peperdure rekening én schade als resultaat. Toezichthouder ACM waarschuwt voor slimme oplichters die misbruik maken van je paniek als je jezelf hebt buitengesloten. 

Het zal iedereen wel eens zijn overkomen: je gaat nog even naar de supermarkt, maar vergeet je sleutels. Kan gebeuren. Het wordt vervelend als er niemand anders in de buurt is die de reservesleutel even kan komen brengen. Wat te doen? In veel gevallen zoek je dan toch snel professionele hulp en waar vind je die beter dan online? 

Oplichters maken hier handig gebruik van. Ze kopen een plek hoog in de zoekresultaten van Google voor hun sites. En op die sites zijn ze vaag over de tarieven die ze rekenen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misleidende doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie.nl uit de lucht

Argeloze consumenten in nood komen vervolgens bedrogen uit, want eenmaal ter plaatse vragen de 'slotenmakers' een torenhoog tarief, vertelt Saskia Bierling, woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). In een enkel geval moest iemand 8000 euro betalen, blijkt uit klachten die de ACM ontving

Prutswerk

In ruil voor de veel te hoge rekening leverden de oplichters ook nog eens 'prutswerk', vertelt Bierling. "Het zijn geen slotenmakers, geen vakmensen, maar netwerken van personen die veel geld willen verdienen. Soms maken ze de deur gewoon kapot."

Teleurgestelde klanten die willen klagen over schade of de onverwacht hoge rekening, kunnen nergens terecht. Op sites van de 'slotenmakers' is namelijk geen optie om te klagen en wie erachter zit, wordt in een web van sites en bedrijfsnamen verborgen gehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestellers overheidsdocumenten bewust misleid via dubieuze websites

Nummers geblokkeerd, sites geschrapt

Om de oplichtingspraktijken een halt toe te roepen, heeft de ACM enkele sites en telefoonnummers laten blokkeren. Google heeft na een gesprek met de toezichthouder ook ingegrepen. De oplichters mogen niet meer adverteren bij de zoekmachine en oude advertenties zijn weggehaald.

En bedrijven die online of telefonisch doorverwezen naar de malafide slotenmakers, moeten daarmee stoppen. "We willen hun aanvoerlijnen voor klandizie laten opdrogen", legt Bierling de aanpak uit. 

"We willen hun aanvoerlijnen voor klandizie laten opdrogen."
Miniatuurvoorbeeld
Goede voornemens:

Toezicht in 2021: kwetsbare consument extra in de gaten houden

De toezichthouder doet nog onderzoek naar enkele 'specifieke partijen'. Zij krijgen mogelijk nog boetes opgelegd. Welke partijen het zijn, wil de woordvoerder niet zeggen. En wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk.

Let ook op bij ongedierte en lekkages 

De ACM waarschuwt verder nog dat oplichters die inspelen op noodsituaties niet alleen actief zijn in de slotenmakerbranche. Het boevengilde speelt ook in op paniek bij lekkages, ongedierte of een verstopping. Op de ACM-site ConsuWijzer staan tips hoe je de goeien van de slechten kan onderscheiden. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van