Ga naar de inhoud
Ambassadeur de klos

Braziliaanse ambassade mag brokkenpiloot niet ontslaan

Ambassadeur Regina Cordeiro Dunlop, hier op audiëntie bij koning Willem-Alexander, stond voor een dichte deur en miste een evenement. Beeld © ANP

De ambassade van Brazilië in Den Haag moet een chauffeur in dienst houden die te snel reed, auto's beschadigde, ruzie maakte met een voorbijganger en de ambassadeur naar een verkeerd adres bracht.

De 28-jarige chauffeur trad in het voorjaar van 2017 in dienst bij de Braziliaanse ambassade in de Hofstad, en kreeg twee jaar later een contract voor onbepaalde tijd. Daarna ging het echter al snel mis.

Ambassadeur voor dichte deur

Vanaf de zomer van 2019 gaf zijn werkgever de man geregeld waarschuwingen, onder meer wegens het onbemand achterlaten van de lobby waardoor de ambassadeur tien minuten voor een dichte deur stond.

Ook kreeg hij waarschuwingen wegens het achterlaten van zijn sleutelbos met alle sleutels van de ambassade in de achterdeur, het ruziën met een voorbijganger en twee bekeuringen voor lichte snelheidsovertredingen.

Ambassade
Lees ook:
Ambassade mag chauffeur ontslaan die geen auto's wil wassen

In december van dat jaar vonden in negen dagen vier incidenten plaats. Zo beschadigde de chauffeur twee officiële ambassade-auto’s, waaronder een Mercedes E200. Schade per auto: 2500 euro. Ook leverde hij ambassadeur Regina Cordeiro Dunlop af op een verkeerd adres, waardoor zij een officiële gelegenheid miste.

Emmer overgelopen

Dat waren de druppels die de emmer deden overlopen. De ambassade stuurde de chauffeur een laatste waarschuwingsbrief, zette hem een dag later op non-actief en stapte vervolgens naar de rechter om hem te kunnen ontslaan.

Volgens de werkgever is sprake van een vertrouwensbreuk, omdat de chauffeur te hard, agressief en nonchalant zou rijden. Uit de incidenten zou blijken dat hij zich ook anderszins nonchalant en onzorgvuldig gedroeg, waardoor onder meer de veiligheid en de goede naam van de ambassade in het geding kwam.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Omdat de man zich 'ernstig verwijtbaar' zou hebben gedragen, wil de ambassade hem bovendien geen ontslagvergoeding betalen. De chauffeur erkende voor de rechters enkele gebeurtenissen, maar stelde dat die door de ambassade 'volledig uit zijn verband' waren getrokken.

Ontslag afgewezen

In juni gaf de Haagse kantonrechter de chauffeur gelijk, en wees het ontslagverzoek af. Nu blijkt dat de ambassade in hoger beroep eveneens bot heeft gevangen. In een recent openbaar geworden uitspraak oordeelt ook het Gerechtshof in Den Haag dat de incidenten niet ernstig genoeg zijn om de man aan de dijk te zetten.

De ambassade slaagde er niet in te bewijzen dat de chauffeur onverantwoord hard of onzorgvuldig had gereden. Verder zou de werknemer onvoldoende zijn gewaarschuwd dat zijn gedrag kon leiden tot ontslag, en niet genoeg in de gelegenheid zijn gesteld zijn gedrag te verbeteren.

Onberispelijk gedrag

De ambassade voerde tijdens het hoger beroep nog aan als diplomatieke organisatie onberispelijk gedrag van haar medewerkers te mogen eisen. Het Hof oordeelde echter dat het omstreden gedrag van de chauffeur slechts 'zeer indirect van invloed kan zijn geweest op de diplomatieke status van de ambassade.'

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief