Nog jaren extra mensen nodig

Brexit en extra taken: douane zoekt honderden nieuwe mensen

11 februari 2021 15:44 Aangepast: 11 februari 2021 15:44
Het aantal vacatures bij de douane stijgt door. Beeld © ANP

De vraag naar personeel bij de Nederlandse douane is flink toegenomen en de zoektocht naar nieuwe mensen gaat 'nog jaren zo door'. Dat er meer douanepersoneel nodig is, komt namelijk niet alleen door brexit.

De douane heeft er fors meer werk bij gekregen toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrok. In totaal nam de Nederlandse douane ruim 900 extra nieuwe mensen in dienst, vertelt beleidsadviseur Oscar Borst. Hij houdt zich bij de douane bezig met personeelszaken.

Gezocht en gevonden

"We hadden veel extra mensen nodig door brexit en die hebben we inmiddels ook gevonden", zegt Borst. "Maar we zijn nog lang niet klaar met zoeken. Dit jaar en volgend jaar hebben we weer honderden vacatures, dit gaat nog jaren zo door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brexitchaos: Brits douanesysteem lijkt overbelast te raken

De HR-expert van de douane bevestigt daarmee cijfers van internationale vacaturesite Indeed. Die meldt donderdag dat een flinke toename van het aantal vacatures bij de Nederlandse douane in 2020. Vooral in de maanden oktober, november en december van vorig jaar is het aantal vacatures hard gestegen.

Ook forse stijging in het buitenland

Volgens Indeed is de impact van de brexit bij de Britse douane nog duidelijker te merken. Daar nam de vraag naar douaniers vorig jaar met 770 procent toe. In Frankrijk steeg het aantal vacatures met 120 procent terwijl dit in België 127 procent was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brexit: problemen in de havens verwacht

Op tijd begonnen

"Het lijkt erop dat Nederland op tijd begonnen is met het werven van nieuwe douaniers. De Britten waren later, waarschijnlijk door de onderzekerheid in aanloop naar het vertrek uit de EU. Je ziet in het Verenigde Koninkrijk pas in juli 2020 een heel grote stijging in het aantal vacatures bij de douane", zegt Indeed-woordvoerder Kelly Oude Veldhuis.

En de Nederlandse douane werft dus nog jaren door, zegt Borst. "De douane moet namelijk steeds meer taken uitvoeren en daar zijn komende jaren nog veel extra mensen voor nodig”, legt hij uit. "Denk bijvoorbeeld aan toezicht op internetaankopen, meedraaien in het multidisciplinaire interventieteam van de politie en hulp bij het bestrijden van georganiseerde criminaliteit."

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

OM pakt steeds meer geld af van georganiseerde misdaad

Gemiddelde leeftijd

Bovendien gaan veel douaneambtenaren komende jaren met pensioen. De gemiddelde leeftijd ligt nu rond de 50 jaar, vertelt de HR-adviseur. "We willen het liefst al een of twee jaar voordat iemand stopt zijn opvolger gevonden hebben. De interne opleiding tot douanier duurt namelijk een paar jaar."

De douane heeft mensen nodig van alle opleidingniveaus en op allerlei verschillende afdelingen. "We maken onderscheid tussen het primair en ondersteund proces", legt Borst uit.

"Primair, dat is het echte douanewerk. Denk bijvoorbeeld aan toezicht bij de Rotterdamse haven, op Schiphol of bij bedrijven. Andere primaire functies zijn aangiftes verwerken en relaties onderhouden met ondernemers."

Daarnaast zijn er vacatures voor managementfuncties en ondersteunende medewerkers, zoals HR-personeel. Borst: "Als we meer douaneambtenaren aannemen, betekent dat vaak ook dat er meer ondersteuning nodig is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Of brexitdeal nou doorgaat of niet, we hebben honderden douaniers te weinig

Animo

De afgelopen drie jaar zag vacaturesite Indeed dat er ook meer gezocht werd op functies bij de douane. "Tussen 2018 en 2020 zien we een stijging van 32 procent", vertelt Oude Veldhuis.

"We liggen redelijk goed in de markt", zegt ook de HR-specialist van de douane. En dat is goed nieuws, want een paar jaar geleden vreesde het ministerie nog de gevolgen van tekort aan personeel.

Drie keer per jaar organiseert de instantie een massale wervingsacties en daar kwam vorig jaar 'veel respons' op. En in 2020 zond RTL de serie 'Douane in actie' uit en dat hielp, zegt Borst. "Dankzij die serie zagen mensen hoe gevarieerd en spannend het werk kan zijn."

Wat maakt werken bij de douane leuk? "Er zijn veel mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen de organisatie”, vertelt hij. “Wil je na een paar jaar eens ander werk doen, dan kun je een leerwerktraject volgen. Bijvoorbeeld om te switchen van primair proces naar leidinggevende, of andersom."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van