-3 procent

Minder nieuwbouw in 2020: 69.000 nieuwe woningen opgeleverd

28 januari 2021 00:48 Aangepast: 28 januari 2021 00:51
Beeld © ANP

De nieuwbouw is het afgelopen jaar met zo’n 3 procent afgenomen, ten opzichte van 2019. Dat was ook de verwachting, want het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen liep sinds 2019 terug. Vergunningen zijn een belangrijke graadmeter over het aantal nieuw opgeleverde woningen. 

In totaal kwamen er 69.000 nieuwbouwwoningen bij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee staat de teller bijna op 8 miljoen woningen in Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

De gemeente als huisbaas? Rijswijk gaat zelf huizen bouwen voor middeninkomens

Nieuwbouw is cruciaal voor een gezonde woningmarkt, want daarmee ontstaat meer aanbod. De laatste jaren merken huizenzoekers dat er weinig te kiezen is. Er is veel vraag naar huizen, maar weinig aanbod en dat zorgt voor flinke prijsstijgingen. Het laatste kwartaal stegen de huizenprijzen, ondanks de coronacrisis, met meer dan 11 procent procent. 

Om de vraag bij te benen is onder meer nieuwbouw dus belangrijk. Het huidige kabinet had zichzelf tot doel gesteld om jaarlijks 75.000 nieuwe woningen op te leveren. Dat is vorig jaar gelukt, als je de zogeheten transformaties meetelt. Dat zijn bijvoorbeeld kantoorpanden die worden omgebouwd tot woonhuizen. Dat waren er vorig jaar ruim 12.000

100.000 nieuwe woningen

Critici menen dat die doelstelling te laag is. Voor een gezonde huizenmarkt zouden er minstens 100.000 nieuwe woningen moeten komen, door nieuwbouw en transformatie. 

Percentueel breidde de gemeente Zoeterwoude het meest uit: het aantal nieuwbouwwoningen nam met 6 procent toe. In totaal ging het om meer dan 200 nieuwe huizen.

In absolute zin werden de meeste huizen in Den Haag gebouwd. Daar nam de woningvoorraad met 2820 toe, door nieuwbouw. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Huizenprijzen stijgen ondanks corona 'ongekend hard': +11,6 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van