Ga naar de inhoud
Comfortabel en productief

Thuiswerkplek mag wat kosten: een op vijf kocht voor 2000 euro aan spullen

Beeld © ANP

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek. Toch zijn Nederlandse werknemers best bereid zelf spullen te kopen om comfortabel thuis te kunnen werken. Uit een peiling onder ongeveer 1000 werkenden blijkt dat meer dan twee derde zelf materiaal heeft gekocht voor het thuiskantoor.

Meer dan 20 procent van de ondervraagden deed dat zelfs voor minstens 2000 euro.

Sinds de uitbraak van het coronavirus en het bijbehorende thuiswerken hebben veel werkgevers in Nederland geïnvesteerd in spullen die het werken vanuit huis makkelijker maken. Veel werkenden kregen bijvoorbeeld een bureaustoel van de zaak, een tweede computerscherm, of een laptophouder. 

Verplicht

Dat is op zich sympathiek, maar tegelijkertijd ook gewoon de bedoeling. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, ook thuis.

Werkgevers moeten in principe ook betalen voor de spullen die je daarvoor echt nodig hebt, zei arbeidsrechtadvocaat Daniël Maats eerder al tegen RTL Z. "De werkgever moet jou ertoe in staat stellen dat jij je werk kan doen."

Thuiswerken
Lees meer
Thuiswerken vanwege de coronacrisis? Dit zijn je rechten en plichten als werknemer

Over het algemeen houden werkgevers zich daar keurig aan. Een kleine minderheid van 8 procent zegt dat het verzoek om thuiswerkspullen is geweigerd door de baas. En 13 procent wacht nog altijd op antwoord. Maar zo’n zeven op de tien werkenden geeft aan gebruik te maken van de spullen die zijn of haar werkgever heeft geleverd. 

2000 euro

Toch zijn we er dan nog niet, zo blijkt uit de peiling van kantoorartikelenleverancier Fellowes. Een op de vijf thuiswerkenden is zelfs bereid om diep in de buidel te tasten en heeft in totaal meer dan 2000 euro op tafel gelegd. 

Onder thuiswerkers die spullen hebben aangeschaft worden een bureau en een bureaustoel het meest genoemd, respectievelijk 15 procent en 21 procent. Een enkeling heeft zelf een zit-stabureau gekocht.

Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

03:43
Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen.