Ga naar de inhoud
Paar euro per maand minder

Kinderbijslag volgend jaar niet omhoog, geld nodig voor andere zaken

Wouter Koolmees op het Binnenhof in december 2020. Beeld © ANP

Slecht nieuws voor ouders met jonge kinderen. De kinderbijslag gaat volgend jaar niet omhoog. Het kabinet heeft het geld nodig voor andere zaken, dus is gaan kijken waar bezuinigd kan worden. "Het moet uit de lengte of uit de breedte komen", zegt demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees.

Kinderbijslag krijg je voor kinderen tot en met 17 jaar. In totaal krijgen twee miljoen mensen elke kwartaal een bedrag. Afhankelijk van de leeftijd van een kind is dat tussen de 223,37 en 319,10 euro per kwartaal per kind.

Normaal gesproken wordt dat bedrag ieder jaar geïndexeerd en komt er een paar euro per maand bij. Dat zit er voor 2022 en 2023 niet in, staat in een wetsvoorstel.

Geld nodig voor betere dienstverlening

De uitkeringsorganisaties SVB en UWV hebben namelijk meer geld nodig om de kwaliteit te verbeteren, ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Koolmees is gaan kijken waar hij dat geld kon vinden, zegt hij.

"Ik vind het van belang om geld vrij te maken en heb gekeken hoe ik dat vrij kon maken. Het kost wel geld om te investeren in betere ict en betere dienstverlening bij SVB en UWV."

Ook
Lees ook:
Ook kinderbijslag voor ouders studerende kinderen tot 18 jaar

Paar euro 'geen groot verschil'

De demissionair minister wil het geld niet lenen. "Dat moet je ook weer terugbetalen. En als je het gaat doen via de belastingen komt het ook bij de consumenten terecht."

Het gaat om een paar euro per maand, die ouders er nu niet bij krijgen, legt de minister uit. Hij denkt niet dat dat een heel groot verschil voor ouders zal maken.

Vaker gebeurd

Het is niet de eerste keer dat de kinderbijslag niet geïndexeerd wordt. Dat gebeurde ook niet in 2012 en 2013 vanwege de financiële crisis. Andersom ging de vergoeding in 2019 extra omhoog na financieel goede jaren en werd de regeling in 2020 nog verruimd.

Ouders verliezen sindsdien niet langer het recht op kinderbijslag als hun kind van 16 of 17 jaar een hbo- of universitaire studie gaat volgen. Dat werd betaald door de kinderbijslag ook dat jaar niet te laten stijgen.

Er zijn daarnaast meerdere potjes waar ouders een beroep op kunnen doen, zo is er kinderopvangtoeslag voor ouders die de kinderen naar de opvang brengen.

Het parlement moet het plan nog goedkeuren. Ook is er een internetconsultatie, waarbij burgers kunnen laten weten wat ze van het plan vinden.