Ga naar de inhoud
Duizenden steunbetuigingen

Oprichter failliete iPhone-verhuurder Go Lemon heeft geen spijt

Go Lemon-oprichter Bas van der Putten Beeld © ANP

Open communicatie over het faillissement van zijn iPhone-verhuurder Go Lemon leverde ondernemer Bas van der Putten afgelopen week duizenden positieve reacties op. "Maar van 15.000 likes kan ik geen brood kopen. Ik ga weer aan de slag, en wil blijven ondernemen."

Vaak duiken oprichters van startups die jarenlang de media opzochten om hun bedrijf te promoten onder de radar als zij bankroet gaan. Van der Putten daarentegen koos voor openheid toen zijn startup vorige week op de fles ging.

"Go Lemon is failliet", schreef de ondernemer onomwonden op Linkedin. "Geen doekjes omheen winden. Dit is de harde waarheid."

Kinderen

In het bericht benadrukt hij geen spijt te hebben. "Mijn kinderen heb ik gezegd: laat de kans op het niet-slagen nooit, nooit, nooit een reden zijn om niet te starten. En accepteer dat, als je er alles aan hebt gedaan, iets dat niet goed (meer) is, soms beter kan eindigen."

Het Linkedin-bericht leverde Van der Putten duizenden positieve reacties op. "Ik kom uit de marketing, maar maakte nog nooit zo'n geweldige respons mee. Ergens wel een beetje zuur dat er een faillissement voor nodig was."

Abonnement voor iPhone

Van der Putten kreeg het idee voor Go Lemon in 2016, rond de introductie van de iPhone 7. "Ik werkte destijds bij een groot marketingbedrijf, dat net de 'telefoon van de zaak' had omgeruild voor een vergoeding per maand. Zo kon iedereen kiezen voor een telefoon van zijn eigen voorkeur."

De maandelijkse vergoeding was echter niet genoeg voor de nieuwste iPhone. "Met de opkomst van abonnementsdiensten als Netflix en Spotify vroeg ik me af waarom er geen abonnementsdienst voor iPhones was."

Kleinschalig begin

Van der Putten begon naast zijn vaste baan kleinschalig, met een website en financiering van vrienden en familie. Go Lemon kocht de toestellen, en verhuurde ze door aan de klant.

De
Lees ook:
De iPhone X te duur? Deze startup laat je hem leasen

"Toen kwam de aanloop naar de introductie van de iPhone X. Dat was koren op de molen van mijn bedrijfsmodel. Het toestel zou fantastisch worden, maar stervensduur." Dat zou méér klanten opleveren, die een toestel wilden leasen. Van der Putten besloot zijn vaste baan op te zeggen, en volledig ondernemer te worden.

Meer kapitaal nodig

De verwachte belangstelling leverde wel een probleem op. Want meer verhuurde toestellen betekende dat er ook meer kapitaal nodig was om ze aan te kopen.

"Daarom trad toen de eerste serieuze investeerder toe. Desondanks waren we op de eerste avond van de introductie van de iPhone al na een uur uitverkocht."

Daarna schakelde Van der Putten over op crowdfunding, dat telkens enkele tonnen aan investeringskapitaal binnenbracht. "Het ging lekker. We gingen ook andere Apple-producten als iPads en Apple Watches aanbieden. En we stroomlijnden de processen. Zo leerden wij niet aan iedereen abonnementen te geven, want er zaten ook boefjes tussen."

Te klein

Toch bleef Go Lemon te klein. "In 2019 maakten wij nog verlies. Om winstgevend te worden, hadden wij een flinke omvang nodig. De markt is gigantisch, dus dat moest kunnen. We hadden de ambitie om de Coolblue van de abonnementen te worden. Als je iets wil kopen met een stekker, ga je naar hen. Voor een abonnement daarop, ga je naar ons."

Om de volgende stap te kunnen zetten, maakte de ondernemer begin 2020 een ronde langs venture capital-fondsen. "Met succes, want al vrij snel hadden wij een partij die 1,6 miljoen euro wilde investeren. Dat zou in maart rondkomen. In plaats daarvan kregen wij corona voorgeschoteld." De investeerder trok zich in juni definitief terug.

Kip en ei

Van der Puttens zoektocht naar een alternatief verliep moeizaam. "Ik heb alle Pieter Schoens en Ad Scheepbouwers gezien. Het bleek een kwestie van de kip en het ei. Investeerders wilden dat wij de groei van de benodigde telefoons zouden financieren bij de bank. Maar banken wilden graag eerst een investeerder."

Hoe
Lees ook:
Hoe Roderick Voerman zijn kortingsite 1Dayfly zag afbrokkelen

Uiteindelijk kreeg Van der Putten de zaak niet rond, en koos ervoor om zelf het faillissement aan te vragen.

Faillissement

"Het geld lekte weg, en ik moest mijn verantwoordelijkheid nemen. Het bedrijf is vandaag meer waard dan morgen, omdat contracten aflopen en we geen nieuwe abonnementen konden afsluiten. Op deze manier blijft er zoveel mogelijk over voor de schuldeisers."

Want hoewel Van der Putten geen spijt heeft van de oprichting van Go Lemon, realiseert hij zich wel dat niet alleen voor hem de rapen gaar zijn. "Al met al is er ruim 1 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. Dat geld zal grotendeels verdampen. Daar baal ik enorm van. Maar het is zoals het is."

Ook negatieve reacties

Van der Putten erkent dat zijn bericht op LinkedIn naast duizenden positieve reacties ook negatieve opleverde omdat ook andere betrokkenen door het faillissement zijn gedupeerd. "Er waren mensen die daarom aanstoot namen aan de positieve toonzetting."

De ondernemer sloot het bericht af met de woorden 'I’ll be back', maar concrete toekomstplannen heeft hij nog niet. "Ik ben 46, en heb nog minimaal de helft van mijn leven voor me. Bovendien heb ik vier kinderen, en moet hier de hypotheek gewoon betaald worden. Met die 15.000 likes op Linkedin kan ik bij de bakker geen brood betalen."

Ondernemer
Lees ook:
Ondernemer blaast nieuw leven in Gallerease, de 'Funda van de kunstmarkt'

Hoewel hij nog geen plannen heeft, denkt Van der Putten wel dat hij blijft ondernemen. "Ik heb niets tegen een vaste baan. Tot 2016 heb ik hele leuke banen gehad. Maar ik heb gemerkt dat ik kan ondernemen, en ben ervan overtuigd dat ik dat moet blijven doen."

Doorstart

Van der Putten zegt van de curator te hebben begrepen dat er veel belangstelling is voor een doorstart van Go Lemon. Wie die partijen zijn, weet hij niet.

"Ik denk dat er drie logische kandidaten zijn: SwapPhone, Elbuco en het Duitse Grover. Die laatste was al heel wat verder dan wij, en had net vóór corona een grote financiering geregeld. Die kan dus wel even vooruit."

Plannen om zelf een doorstart te maken met Go Lemon heeft hij niet. "Daarvoor heb ik het geld niet. Wel kan ik me voorstellen dat een koper van de failliete boedel mij er weer bij wil betrekken. Als ik een belang zou krijgen, sta ik daar zeker voor open. Maar ik zal nooit als werknemer bij een bedrijf gaan werken dat ik zelf heb opgericht."

Geen
Lees ook:
Geen geld voor sportwagenmaker, Spyker NV failliet