Lagere huurprijzen

Huren vrije sector opnieuw lager: minder expats, meer beleggers

14 januari 2021 11:33
Beeld © ANP

Terwijl de prijzen van koopwoningen blijven stijgen zet de prijsdaling op de huurmarkt door. Ook in het vierde kwartaal van 2020 is de gemiddelde huurprijs in de vrije sector opnieuw gedaald. Met name in de grote steden is sprake van een prijsval, zegt huursite Pararius. 

In het derde kwartaal van vorig jaar was voor het eerst een daling van de prijzen te zien. Nieuwe huurders betaalden toen 0,4 procent minder dan het jaar daarvoor.

Nu zet deze prijsdaling zich voort met een gemiddelde daling van 3,7 procent op jaarbasis in het slotkwartaal van 2020.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Huizenprijzen stijgen ondanks corona 'ongekend hard': +11,6 procent

Reden voor de prijsdaling is onder meer het vertrek van expats als gevolg van de coronacrisis. Verder sloegen veel particuliere beleggers eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Daardoor is het aanbod wat groter geworden en dat dempt de prijs.

Reden voor de prijsdaling is onder meer het vertrek van expats als gevolg van de coronacrisis. Verder sloegen veel particuliere beleggers eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Dat betekent dat er iets meer huizen voor de verhuur beschikbaar zijn, dat dempt de prijzen. 

Voorbode

De huurprijsdaling in de grote steden is een voorbode voor wat er in de rest van Nederland staat te gebeuren, denkt Pararius.

In Amsterdam stagneerden de huurprijzen al in het tweede kwartaal van 2019. In de rest van het land volgde de stagnatie in het eerste kwart van 2020. Hetzelfde gebeurt nu volgens Pararius met de daling van de huurprijzen.

In Amsterdam nam de gemiddelde huurprijs met 6,8 procent af tot 22,08 euro per vierkante meter per maand. Daarmee is sprake van de grootste daling sinds het begin van de metingen in 2011.

Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven

In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 4,8 procent naar 15,48 euro per vierkante meter per maand. In Den Haag en Eindhoven daalden de gemiddelde vierkantemeterprijs het afgelopen kwartaal met circa 3 procent naar respectievelijk 15,83 euro en 14,11 euro per maand.

In Utrecht bleef de prijs nagenoeg gelijk. Daar betalen huurders in doorsnee 17,81 euro per vierkante meter per maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van