Opzeggen loont niet altijd

Dit kun je doen om te besparen in coronatijd

14 januari 2021 07:06
Ga je komend jaar niet of weinig op vakantie? Dan kan het lonen om je reisverzekering op te zeggen. Beeld © GettyImages

Er zijn zaken waar je door de coronacrisis misschien al maanden geen gebruik van maakt, maar wel voor betaalt. Denk aan je reisverzekering, treinabonnement of het lidmaatschap van je sportclub. Wanneer loont het om op te zeggen?

Sommige kostenposten vallen automatisch weg tijdens de coronacrisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de consumptie van Nederlandse huishoudens ‘extreem’ in 2020: we gaven in de eerste negen maanden van 2020 samen 6,4 procent minder uit dan in 2019. Dat kwam vooral door de maatregelen om de verspreiding van het virus te verminderen, zoals de sluiting van horeca, pretparken en veel winkels.

In de periode april tot en met juni spendeerden we slechts 0,6 miljard euro aan vakantiereizen, fors minder dan de 5,4 miljard euro die we vorig jaar in deze periode uitgaven. We gaven gezamenlijk wel meer geld uit aan voeding en genotmiddelen zoals drank, koffie, thee en tabak.

Maak een afweging

We besparen dus al flink, maar tegelijkertijd zorgen de crisis en de huidige lockdown voor financiële onzekerheid. En dan is elke besparing mooi meegenomen.

"Betalen voor zaken die je niet nodig hebt, dat is zonde", vindt ook woordvoerder Karin Radstaak van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). "Als je minder inkomsten hebt, is het verstandig om eens op een rijtje te zetten wat je per maand uitgeeft en hoe je dat kunt verminderen. Maak eerst een goede afweging, voordat je je lidmaatschappen opzegt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Snel veel geld besparen? Check je risico-opslag van je hypotheek

1. Doorlopende reisverzekering

Vakanties in het buitenland worden de komende tijd afgeraden. En voor een vakantie in Nederland ben je meestal gedekt via je zorg- en inboedelverzekering. Je kunt dus overwegen om je doorlopende reisverzekering op te zeggen.

Radstaak: "Tegelijkertijd wil je in de zomer of herfst misschien wel weer op vakantie. In dat geval is het misschien wel verstandig om hem aan te houden. Een doorlopende reisverzekering is namelijk al snel goedkoper dan een kortlopende reisverzekering."

Volgens vergelijkingssite Independer is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger als je als alleenstaande of stel meer dan drie weken per jaar op vakantie gaat. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Voor gezinnen ligt de grens al bij twee weken. Radstaak: "Zo’n verzekering is ook weer zo afgesloten als je nieuwe plannen maakt. Maar je kunt je afvragen of opzeggen de moeite loont."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kortlopende reisverzekeringen vaak een slechte keuze'

2. Annuleringsverzekering

Hetzelfde geldt voor de annuleringsverzekering. Als je niet op reis gaat, heb je die ook niet nodig. Bovendien is een negatief reisadvies door het coronavirus bij vrijwel alle verzekeraars geen geldige reden (meer) om je geld terug te krijgen.

3. Openbaar vervoer

Op het moment is het advies om alleen met het openbaar vervoer te reizen als dat noodzakelijk is. Bovendien werken veel mensen thuis en maken dus niet of nauwelijks gebruik van hun ov-kaart.

Bij de NS kun je je abonnement wijzigen naar NS Flex Basis. Hiervoor betaal je geen abonnementskosten maar kun je wel gebruikmaken van het openbaar vervoer zonder korting als het nodig is. Zodra je weer vaker met de trein reist, kun je je abonnement opwaarderen naar een kortingsabonnement.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Mes gaat in openbaar vervoer: 10 procent dienstregeling verdwijnt

4. Autoverzekering

Staat je auto veel vaker stil? Dan kun je misschien besparen op je verzekering. Hoe minder kilometers je per jaar rijdt, hoe lager namelijk de premie, bij sommige verzekeraars. Als je langer dan een jaar een verzekering hebt, dan heb je de mogelijkheid om het aantal kilometers aan te passen. Als je weer meer gaat rijden, kun je de verzekering weer naar boven bijstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Door deze ontwikkelingen worden autoverzekeringen duurder

5. Sport- of netwerkclub: steunen of besparen?

Op dit moment zijn sportscholen gesloten. Normaal gesproken schrijven sportscholen in januari de meeste nieuwe leden in, maar dit jaar niet. Bovendien hebben veel leden begin vorig jaar hun sportschoolabonnement opgezegd, meldde branchevereniging NL Actief deze zomer.

Ook tafeltennisverenigingen, voetbalclubs en andere sportverenigingen hebben het moeilijk. Veel competities en trainingen zijn afgelast afgelopen jaar en daarom zeggen leden op. Hetzelfde geldt voor netwerkclubs en brancheverenigingen, die nu geen fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren.

'Je lidmaatschap opzeggen is nu ook een morele kwestie'

Om leden te behouden, schorten sommige clubs de contributie op. Andere verenigingen verhogen juist het ledengeld om het hoofd boven water te houden.

Radstaak: "Of je je lidmaatschap opzegt, is nu ook een morele kwestie. Als je jouw club een warm hart toedraagt en als je er geld voor over hebt, kun je ervoor kiezen om je vereniging te blijven steunen."

Bovendien is inschrijven straks misschien niet zo makkelijk, als de club bijvoorbeeld een wachtlijst heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Ook lezen

Nederlanders hebben veel meer abonnementen dan ze denken

6. Check je abonnementen

Uit onderzoek van het Nibud (2019) blijkt dat 91 procent van de Nederlandse huishoudens onderschat hoeveel abonnementen ze hebben. De meeste huishoudens hebben vijf tot vijftien abonnementen, maar de meeste mensen denken dat ze er slechts een paar hebben.

Het loont vaak al om te kijken of de kosten omlaag kunnen. Nu je veel thuiswerkt op de Wifi, heb je misschien minder MB’s internet nodig van je mobiele provider.

"Crisis of geen crisis, het is verstandig om af en toe op een rijtje te zetten welke abonnementen je hebt en wat ze kosten", zegt Radstaak. "Waar maak je nou echt gebruik van? Als je er een opzegt, mis je het dan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van