Foto op bedrijfsbussen

Ontslag voor bekende Coolblue-installateur die keel collega dichtkneep

12 januari 2021 13:17 Aangepast: 12 januari 2021 22:02
Coolblue 'wil het graag gezellig houden', maar dat lukt niet altijd. Beeld © ANP

Een medewerker van Coolblue is ontslagen nadat hij tijdens een ruzie de keel van een collega dichtkneep. De man, die enige bekendheid geniet omdat hij is afgebeeld op bedrijfsbussen van de webwinkel, eiste bij de rechter duizenden euro's aan ontslagvergoedingen. Daar kan hij naar fluiten.

Of het ontslag van de man ook betekent dat zijn beeltenis van de bedrijfsbussen verdwijnt, is nog onbekend.

Woordenwisseling

De man werkte sinds de herfst van 2017 voor Coolblue, als installateur van zonnepanelen. Afgelopen augustus ontstond tijdens de werkzaamheden bij een klant onenigheid met een collega, die na een koffiepauze nog even zat te bellen.

De man sommeerde de beller aan het werk te gaan. Die antwoordde daarop dat hij eerst zelf maar eens op tijd moest komen, voordat hij collega's op hun gedrag aansprak.

Rode striemen

Daarop vloog de man zijn collega aan, waarbij hij onder meer diens keel dichtkneep. Na het handgemeen vertrok de collega naar het depot van Coolblue om bij zijn leidinggevende zijn beklag te doen. Daarbij werd geconstateerd dat hij rode striemen in zijn nek had staan.

Nadat de installateur gehoord was en het incident daarbij had bevestigd, werd hij door Coolblue op staande voet ontslagen. De webwinkel hanteert een zero-tolerancebeleid als het gaat om agressie op het werk.

Echt niet gezellig

"We houden het graag gezellig bij Coolblue", staat in de gedragscode voor het personeel. Geweld wordt daarbij genoemd als een van de 'zaken die we in ieder geval écht niet gezellig vinden.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

De man stapte naar de rechter om te protesteren tegen zijn ontslag, en ontslagvergoedingen te eisen van in totaal een kleine 10.000 euro. Volgens hem had Coolblue onvoldoende oog voor de omstandigheden die hadden geleid tot het handgemeen.

Aan het incident zouden al veel woordenwisselingen vooraf zijn gegaan, waarbij de laatste opmerking de druppel was die de emmer had laten overlopen.

Beeltenis op bedrijfsbussen

Ook stelde de man te beschikken over een vlekkeloze staat van dienst, die zou blijken uit certificaten en het feit dat zijn beeltenis wordt gebruikt op sommige bedrijfsbussen van Coolblue. Volgens de webwinkel zou de man juist al veel waarschuwingen over zijn gedrag hebben ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coolblue waagt zich op Duitse markt met bezorging over de grens

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter de discussie over de staat van dienst niet zo relevant vindt. Volgens de kantonrechter is het gebruik van geweld tegen de collega genoeg reden om de man te ontslaan.

De kantonrechter wijst er daarbij op dat er sprake is van een 'ernstige vorm van geweld'. Het dichtknijpen van de keel met zoveel kracht dat dit zichtbare sporen in de hals achterliet, ontneemt het slachtoffer zuurstof 'met alle mogelijke gevolgen van dien', aldus de uitspraak.

Coolblue hoeft de installateur geen transitie- of andere ontslagvergoedingen te betalen.

Geen ontslagvergoeding

Of het ontslag van de werknemer nu ook betekent dat Coolblue de beeltenis van de man van de bedrijfsbussen afhaalt, is onbekend. Woordvoerster Monique van den Berg belde niet terug om een toelichting op de zaak te geven. 

De advocaat van de ontslagen werknemer reageerde evenmin op een verzoek om commentaar, waardoor niet duidelijk is of de man zelf wil dat zijn beeltenis van de bussen wordt verwijderd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van