Cao-lonen stegen harder

Leven iets duurder geworden in 2020, ondanks lagere energierekening

12 januari 2021 07:21 Aangepast: 12 januari 2021 08:18
Archieffoto. Beeld © ANP

Een vol winkelmandje, een uitje, verzekeringen en de rekeningen voor gas, water en licht: een Nederlands huishouden was daar in coronarampjaar 2020 meer aan kwijt dan in 2019. De prijzen stegen vorig jaar met 1,3 procent.

Dat is een stuk minder dan de inflatie van 2,6 procent in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De reden dat de inflatie lager was, is onder meer dat voedsel veel minder hard in prijs steeg dan in 2019. 

Daarnaast waren brandstof en energie veel goedkoper dan in 2019. De elektriciteitsprijs lag vorig jaar bijna 40 procent lager dan in het jaar voor de coronacrisis. Die daling is onder meer te danken aan het verhogen van de heffingskorting op de energiebelasting. 

Gas duurder, brandstof goedkoper

Gas werd wel duurder, mede door de verhoging van de energiebelasting. Die stijging was wel beduidend lager dan de daling bij elektriciteit. Onderaan de streep daalde de gemiddelde prijs voor energie voor een huishouden met gemiddeld 12 procent vorig jaar.

Ook autobezitters hadden minder reden tot klagen in 2020. De benzineprijs daalde met ruim 5 procent, diesel was bijna 9 procent goedkoper. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse inflatie stijgt: spullen worden duurder

Verzekeringen en tabak duurder

De belangrijkste reden dat consumenten ondanks bovengenoemde meevallers toch meer geld kwijt waren voor dezelfde hoeveelheid boodschappen, energie en diensten? Uitgaven aan verzekeringen en artikelen voor persoonlijke verzorging stuwden de inflatie vorig jaar harder dan in 2019, meldt het CBS. 

En datzelfde gold voor drank en tabak. Dat laatste is vooral veroorzaakt door een verhoging van de accijns op tabak. Shag werd mede hierdoor bijna 20 procent duurder, een pakje sigaretten ruim 10 procent. De laatste keer dat de prijs voor tabak zo hard steeg, was in 2010. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energierekening daalt flink door coronacrisis: gas 20 procent goedkoper

Cao-lonen flink gestegen

Voor huishoudens met een kostwinner die in loondienst werkt, zal het duurdere leven waarschijnlijk zijn gecompenseerd door het hogere loon. In de cao's die vorig jaar werden afgesloten, werd een gemiddelde loonstijging van 3 procent afgesproken. De lonen van mensen die onder een cao vallen, stegen dus flink harder dan de inflatie. 

Of het echt een grote reden tot juichen is valt vanwege coronarampjaar 2020 nog maar te bezien, maar sinds 1986 was het gat tussen de stijging van de cao-lonen en de inflatie niet zo groot als vorig jaar, meldt het CBS. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronajaar 2020 leverde grootste loonstijging in jaren op

Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van