Ga naar de inhoud
Liever dan stoppen met vlees

'42 procent Nederlanders bereid vliegen op te geven voor klimaat'

We geven liever vliegen op, dan dat we minder met de auto gaan. Beeld © Robin Utrecht

Een groot deel van de Nederlanders is bereid om te stoppen met vliegen om het klimaat te helpen. Dat doen we liever dan stoppen met vlees eten, minder kleren kopen of minder video's streamen. De auto laten staan is het lastigst.

Maar liefst 42 procent kiest voor stoppen met vliegen in de strijd tegen klimaatverandering, blijkt uit de jaarlijkse klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB).

Stoppen met vlees eten (22 procent), minder naar Netflix of Youtube kijken (16 procent) en minder nieuwe kleding kopen (12 procent) vinden we een stuk lastiger.

Het
Lees ook:
Het weer is niet 'normaal' meer, dus stoppen meteorologen met die term

Heilige koe

Het moeilijkst vinden we het om de auto te laten staan. Slechts 10 procent van ons zegt niet meer met de auto te willen rijden. Maar liefst 40 procent zegt dat afscheid nemen van hun auto hen juist het zwaarst zal vallen.

Lastig levensstijl veranderen

Al met al hebben Nederlanders van alle Europeanen er de meeste moeite mee om hun levensstijl radicaal te veranderen. Slechts 9 procent zegt hier wel voor te kiezen. Dat is aanzienlijk minder dan het Europese gemiddelde van 19 procent.

Het merendeel van de mensen (67 procent) zegt al minder vlees te eten, nog eens 19 procent zegt dat te willen opgeven.

Tussen mannen en vrouwen zit weinig verschil, behalve bij kleding en vlees eten. Vrouwen zijn veel meer geneigd geen vlees meer te eten, maar minder geneigd om geen nieuwe kleding te kopen. Bij mannen is dat precies andersom.

Schade
Lees ook:
Schade door natuurrampen breekt record (en het wordt alleen maar erger)

Jongeren

Jongeren tot 29 jaar zijn het meest geneigd om iets op te geven: 77 procent van hen kiest hiervoor. Opvallend genoeg zeggen juist relatief veel jongeren weer te willen gaan vliegen als de pandemie voorbij is.

Jongeren vinden het het moeilijkst om te stoppen met streamen.

Verschil intentie en doen

Bijna driekwart van de Nederlanders zegt zich in te spannen om de klimaatcrisis aan te pakken, maar slechts 9 procent van de Nederlanders voert daadwerkelijk radicale veranderingen door in de eigen levensstijl.

Shell en Saudi Aramco: dit zijn de grootste vervuilers ter wereld

03:00